Socialt medie oversvømmes af falske tilbud
Forbrugerombudsmanden advarer nu mod falske opslag på Instagram.
Der huserer lige nu et større antal falske opslag på Instagram – det sociale medie, der især bruges af den yngre del af befolkningen.
Forbrugerombudsmanden advarer mod flere falske profiler, der i øjeblikket florerer på Instagram. Det kan koste forbrugerne dyrt at give deres kreditkortoplysninger. Det oplyser Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse og på sin hjemmeside.
Det er falske, men sponsorerede, opslag fra blandt andre Elgiganten og McDonalds, der har forsøgt at lokke kunder til at købe varer, der i tilfælde var sat ned til de rene foræringspriser – bland andet et sæt højttalere, der normalt koster 2495 kroner, til 45 kroner. (Se flere eksempler i galleriet over artiklen).
Når man klikker sig videre, viser det sig, at man ikke køber høretelefoner, en højttaler eller et gavekort, men derimod blot betaler for at deltage i en konkurrence om et af produkterne.
Med småt står det anført, at man samtidig tegner et medlemskab hos jobportalen www.123jobresume.com til 299 kr./mdr.
Konkurrencen er i disse tilfælde hverken udbudt af eller i samarbejde med Elgiganten, Humac, Bilka eller McDonalds.
– Antallet af falske konkurrencer på de sociale medier og på nettet er eksploderet den senere tid. Jeg opfordrer derfor alle forbrugere til at være ekstra kritiske over for de tilbud og konkurrencer, de møder – særligt hvis de samtidig skal give deres betalingsoplysninger, siger Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.
Falske opslag på Instagram og andre medier
Der er forskellige tips til at finde ud af, om et tilbud eller en konkurrence på sociale medier er ægte eller falsk:
Tjek afsenderen – se efter fluebenet.
Hvis du ser et blåt eller gråt flueben på en Facebookside eller en Instagramprofil, betyder det, at afsenderen er verificeret af Face-book/Instagram, og at der derfor er tale om en autentisk side eller profil.
Se om der er negative kommentarer på ”væggen” eller under opslaget. Vær dog kritisk, selv hvis ikke der er negative kommentarer, da brugeren kan have slettet negative kommentarer.
Hvis du er i tvivl om tilbuddets troværdighed, kan det betale sig at bruge to minutter på at google afsenderen.
Tjek væggen. Se på profilens andre opslag/væg. Hvis der kun er daggamle opslag, så kan det være tegn på, at profilen er falsk.
For sent..?
Er du alligevel faldet i fælden og har klikket videre i et af de falske opslag på Instagram, skal du hurtigst muligt gøre følgende.
Kontakt firmaet med det samme. Meddel at:
o du ikke mener, I har indgået en aftale
o aftalen er ugyldig
o at du vil have dine penge tilbage
Derudover skal du straks kontakte din bank, hvis du uberettiget har fået trukket penge fra din konto. Banken kan i visse tilfælde tilbageføre dine penge uden om den erhvervsdrivende.
Se de falske opslag på Instagram i galleriet over artiklen.