Socialrådgivere: Giv sagsbehandlerne bedre tid
Danske Socialrådgivere tror, bedre vilkår til sagsbehandlere vil få ledige fra ikke vestlige lande i praktik.
Det er ærgerligt for alle, at ledige med ikke-vestlig baggrund i mindre grad end andre ledige kommer i praktikforløb. Ikke kun for deres chancer for at få job, men også for deres integration. Det mener formanden for Danske Socialrådgivere, Majbrit Berlau.
– Vi ved, at så snart de kommer i de her forløb, så er det rigtig godt for deres mulighed for at få job bagefter, for integrationen og deres sprogudvikling. Så det er win-win, når det lykkes, siger hun.
Hun mener, at sprogbarrieren er en af de vigtigste årsager til, at der er så stor forskel på ledige med ikke-vestlig baggrund og andre ledige. Men det er ikke hele årsagen.
– Det kan også være de ukendte kompetencer. Man er måske ikke helt sikker på, hvad det er for en kompetence, fordi man ikke kan oversætte deres erhvervserfaring ind i en dansk arbejdsmarkeds-kontekst, siger hun.
– Det er ikke fordi virksomhederne eller jobcentrene diskriminerer.
Foreningen Nydansker, der arbejder med at få indvandrere i arbejde, mener, at hvis man vil se bedre resultater, skal man bruge flere kræfter på samarbejdet mellem kommuner og de lokale virksomheder. Det er Majbrit Berlau enig i.
– Vi skal på jobcentrene være bedre til at finde de virksomheder, som potentielt kunne være gode at lave de forløb i. Det kræver kendskab til borgeren og virksomhederne, siger hun.
Hvis man vil forbedre det samarbejde, så skal man give sagsbehandlerne bedre vilkår for at udføre deres arbejde, mener Majbrit Berlau.
– Virkeligheden i dag for den enkelte sagsbehandler er, at vedkommende sidder med et sted mellem 120 og 150 sager og har på ingen måde tiden til at lave det grundige forberedende arbejde, siger hun
– Det er der, vi fejler. Vi ved, hvad der virker, men vi giver ikke vilkårene til, at vi kan bevæge os derhen.
/ritzau/