Socialdemokraterne: Vil DF genindføre gensidig forsørgelsespligt?

Foto: Colourbox free
Offentliggjort Sidst opdateret

Vil Dansk Folkeparti være med til at genindføre den gensidige forsørgelsespligt for samlevende, ugifte par, hvis regeringsmagten skifter efter valget?

Det spørgsmål svæver ifølge Socialdemokraterne i luften, efter to DF-ordførere ifølge partiet er kommet med modstridende udmeldinger. Den socialdemokratiske gruppeformand, Leif Lahn Jensen (S), mener, at DF bør tone rent flag med det samme.

»Jeg er bare nødt til spørge Dansk Folkeparti, hvad de egentlig vil. Kan vælgerne forvente, at den gensidige forsørgelsespligt, som vi har fået fjernet, bliver genindført, hvis Lars Løkke Rasmussen (V) kommer til magten,« spørger Leif Lahn.

Det er forskelligartede udmeldinger fra Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen (DF), og partiets arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted (DF), der får Socialdemokraterne til at så tvivl om DFs intentioner.

Forud for præsentationen af finansloven torsdag roste sidstnævnte udsigten til, at den gensidige forsørgelsespligt ville blive sløjfet.

»Vi har fra starten sagt, at det ikke var vores kop te. Vi ville hellere have sat et loft over kontanthjælpen, så for os er det helt fint, og vi har tidligere gjort det klart, at vi ville se på det her efter et valg, for det har ikke virket efter hensigten,« forklarede Bøgsted til Berlingske Nyhedsbureau.

Men i Berlingske fredag vil René Christensen ikke sige klart, om partiet vil kæmpe for at beholde afskaffelsen.

»Vi synes sådan set ikke, at den ordning, der er der nu, den er helt fantastisk, og vi syntes heller ikke, at den ordning, der var der før, var helt fantastisk,« siger arbejdsmarkedsordføreren, som dog mener, at kontanthjælpssystemet er blevet bedre af at fjerne den gensidige forsørgelsespligt.

Det bliver derfor ikke Dansk Folkeparti, der vil arbejde for at genindføre reglerne. Men det er alligevel ikke dem, der vil arbejde for, at de forbliver afskaffede, gør han det klart:

»Hvis du spørger mig, om det står øverst på vores liste, så er det et nej. Vi har rigtig mange andre ting på den liste, som er utroligt vigtige for os,« siger René Christensen til Berlingske.

Ifølge Socialdemokraterne »svæver det lidt underligt i luften«, hvad DF har i sinde, og Leif Lahn Jensen mener godt, man kan afkræve partiet et svar, selv om der er et godt stykke tid til et valg.

»Folk har krav på at få at vide, hvad der egentlig sker, hvis de kommer til at bestemme,« siger han.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), er fredag ikke vendt tilbage på Berlingske Nyhedsbureaus henvendelse.

Powered by Labrador CMS