Snyd med SU: Sådan kan en god fidus blive vanvittigt dyr
Det er super let at snyde med adressen, når man modtager SU. Men opdages det - og det gør det i stigende grad - kan der vanke en klækkelig regning.
Snyd med SU kan betale sig – indtil det i meget høj grad ikke kan det længere. Det har to familier i Slagelse Kommune senest måttet sande, efter de er blevet præsenteret for nogle overordentligt store indkrævninger fra kommunen.
Sjællandske skriver nemlig, at de to familier er blevet præsenteret for samlede regninger på i alt 202.292 kroner. Familiernes i alt tre børn havde – uden at flytte i virkeligheden – rykket deres adresser væk hjemmefra i den tid, de var under uddannelse – og så ‘hjem’ til forældrene igen, nøjagtigt da deres uddannelser sluttede.
Så fifler man med sin udbetaling af SU skal man være klar til at tage den økonomiske straf – og derudover kan der også komme en politianmeldelse for bedrageri oveni.
Snyd med SU: Sådan fanges snyderne
På borger.dk kan man, hvis man er opmærksom på, at andre har gang i snyd med SU eller andre offentlige ydelser, selv anmelde forholdet – og man kan være anonym.
Men de fleste bliver – som i sagen i Slagelse Kommunes tilfælde – fanget af kommunerne. For ifølge Aarhus Universitets avis Omnibus bliver langt de fleste af sagerne rejst af kommunernes kontrolgrupper.
Og det betyder faktisk, at det er dem fra de svagest stillede hjem, der oftest går i fælden. For det er oftest modtagere af andre offentlige ydelser, såsom kontanthjælp eller førtidspension, der bliver kæmmet af kontrollanterne.
Det forklarer Morten Frederiksen, lektor i sociologi og socialt arbejde ved Aalborg Universitet, til Omnibus:
– Det er klart de svageste i samfundet, der er underkastet den kommunale kontrol. Det vil derfor være deres børn, man fanger i SU-snyd. Alt det svindel med SU, der finder sted i middelklassen og den øvre middelklasse dukker aldrig op.