Snotnæse: Bliv dog hjemme!

Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Mange danskere går på arbejde, selvom de er syge. Det kan føre til smittede kolleger og større risiko for længere sygefravær i fremtiden.

Næsen løber, din hals er øm og feberen varmer din pande. Tager du alligevel på arbejde, fordi du får dårlig samvittighed, hvis du tager en sygedag?

Så er du ikke alene. Danskerne kan nemlig være svære at slå af pinden, når det kommer til sygdom. I en rundspørge, lavet af analysebureauet Wilke for Newspaq, svarer mere end tre ud af fire, at de går på arbejde, selvom de føler sig syge. Fænomenet kaldes sygenærvær, og det er ikke altid den bedste løsning.

– Hvis man føler sig presset til at gå på arbejde, kan det have andre helbredsmæssige konsekvenser. Tidligere undersøgelser har vist, at man har øget risiko for at få mere sygefravær, risikoen for hjerte-kar-sygdomme bliver større, og det samme gælder risikoen for depression, siger Thomas Lund, der er forsker ved Arbejdsmedicinsk Klinik, og forsker i sygefravær.

Men det går ikke kun ud over dig selv. Hvis du møder syg op på arbejde, kan du nemlig risikere at smitte flere på arbejdspladsen.

– Det største problem er, at folk tror, at de er helte, hvis de tager på arbejde, selvom de er syge. De er i virkeligheden det modsatte, siger Allan Randrup Thomsen, der er professer ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet og fortsætter:

– Forkølelse, influenza og halsbetændelse er nogle af de største årsager til sygefravær. Man forøger spredningen af sygdommen, så længe man har virusen. Så der er ikke noget vundet ved at tage på arbejde. Tværtimod, siger Allan Randrup Thomsen.

Han råder til, at du bliver hjemme, hvis du hele tiden skal pudse næse eller har diarré. Her udskiller man nemlig en virus, som kan smitte dine omgivelser. Du kan smitte dine kolleger, når du rører ved dørhåndtag, kaffemaskinen eller telefonen.

– Man er nemlig allermest smitsom, når man har de største mængder og det allermest tyndtflydende snot. Hvis man har feber, skal man vente med at møde, til man har haft en feberfri dag, siger Allan Randrup Thomsen.

Ifølge Thomas Lund, er det svært at sige, hvornår man skal blive hjemme. Det afhænger meget af det job, som man skal udføre. Derfor skal man tænke sig om.

– Jeg kan godt gå på arbejde, hvis jeg er snottet og bare skal sidde selv på et kontor. Men hvis jeg arbejder nede i bagerbutikken, så kan jeg ikke byde kunderne det, siger han.

FAKTA: Hvor ofte går du på arbejde, selvom du føler dig syg?

– Altid: 7 procent

– Ofte: 33 procent

– Nogle gange: 37 procent

– Sjældent: 15 procent

– Aldrig: 8 procent

Kilde: Rundspørge lavet af Wilke for Newspaq.

Newspaq

Powered by Labrador CMS