Snart kan tusindvis miste vigtig støtte

Når dagpengeperioden begynder at tælle igen i juli, risikerer tusinder af ledige at ryge ud af dagpengesystemet, advarer a-kasserne.

9.000 ledige, der allerede før krisen havde været uden arbejde i over 1,5 år, kan være på vej til at falde ud af dagpengesystemet allerede i efteråret.

Det skriver Fagbladet 3F.

Lige nu er dagpengeperioden lagt ”død” på grund af corona-krisen, i fire måneder. Det vil sige, at er man arbejdsløs nu, så bruger man ikke af sin dagpengeperiode.

Men når perioden begynder at tælle med igen i juli, risikerer tusinder af ledige allerede i efteråret at stå uden dagpenge, og måske helt uden indtægt. Det viser en rundspørge fra Danske A-kasser.

Flemming Larsen, professor på Aalborg Universitet, siger, at ingen har interesse i, at tusinder falder ud af dagpengesystemet:

– Det er helt afgørende, at arbejdsmarkedet hurtigt kan omstille sig, og folk kan komme i gang, når efterspørgslen efter arbejdskraft stiger. Derfor hjælper det ikke, hvis folk falder ud af systemet og bringes længere væk fra arbejdsmarkedet, mener Flemming Larsen.

Det er ikke kun a-kasserne selv, som er bekymrede.

1. maj nedsatte regeringen en gruppe af top-økonomer, der skal rådgive regeringen om genåbningen af samfundet.

Michael Svarer, professor på Århus Universitet, tidligere overvismand og med på regeringens eksperthold, siger, at der er stor usikkerhed, men at der er udsigt til, at ledigheden vil stige, når blandt andet lønkompensationsordningen udløber.

– Derfor vil de ledige, der i forvejen har kort tid tilbage af deres dagpenge, blive dobbelt ramt, nemlig fordi der bliver flere nyledige, mens der samtidig er der færre job at søge. Det er bekymrende. Derfor foreslår vi en ekstra forsikring til dem, der har brug for det, siger Michael Svarer.

Kan forlænges med tre måneder

Ekspertgruppen har foreslået regeringen, at dagpengeperioden midlertidigt – i tre måneder frem til september – kan forlænges med tre måneder. Det vil sige, at har man ikke flere dagpenge i september, får man alligevel dagpenge fra til december.

Professor Michael Svarer pointerer, at de tre måneder kun er et bud.

– Det vigtige er signalet. Vi siger bare, at her er en gruppe, der bliver ramt – lad os lave en hjælpepakke til dem. Om det lige skal være tre måneder eller længere, kan være svært at vurdere endnu, siger han.

Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, mener ikke, at tre måneders forlængelse vil være nok.

– Det er glædeligt, at eksperterne erkender, at der er et behov for at gøre noget. Men forslaget er helt utilstrækkeligt, og vil kun hjælpe dem, der helt aktuelt står til at falde ud. Antallet af ledige, der vil falde ud, vil stige meget længere end i tre måneder, påpeger Verner Sand Kirk, der i sin tid var dén, der advarede om, at en forkortelse af dagpengeperioden ville betyde at mange tusinde mistede retten til dagpenge.

Verner Sand Kirk peger på to andre løsninger:

– Man kan lade uret være sat i stå foreløbig, så ingen forbruger af deres dagpengeperiode, indtil vi ser, hvordan det kommer til at gå i efteråret. Det er det nemmeste og det klogeste lige nu. Samtidig kan man igen gøre det lettere at få adgang til dagpenge, mener han:

– Ingen aner, hvor mange der bliver ledige, når lønkompensationsordningerne udløber. Vi ved heller ikke, hvor mange funktionærer der går rundt med et opsigelsesvarsel. Det er rent gætværk.

Kronisk syge og andre, der er i risiko for at blive hårdt ramt af coronavirus, kan som følge af en politisk aftale få lov at blive hjemme med løn eller sygedagpenge.

Det er den enkelte læge, der skal vurdere, om en medarbejder er i risikogruppen eller er pårørende til en, der er.

I galleriet ovenfor kan du se, hvem det typisk vil gælde.

Powered by Labrador CMS