Snak dig til bedre sex
Det kan være svært at tage hul på snakken om sex, hvis I ikke er vant til at tale om det. Men det er aldrig for sent at komme i gang, forsikrer sexolog
Hvis du er god til at tale med din partner om jeres sexliv, så er I sandsynligvis også godt tilfredse med jeres samliv på lagnerne.
Det viser en stor undersøgelse, som Cint, der laver digitale spørgeskemaer, har foretaget på vegne af virksomheden Sinful. Undersøgelsen er lavet på tværs af flere lande med 2000 danske respondenter.
85 procent af dem, der er i et forhold, hvor de er gode til at kommunikere om sex, er nemlig tilfredse med deres sexliv. Det samme gælder kun 38 procent af dem i forhold, hvor de ikke er gode til at tale om sex.
Og sammenhængen mellem en åben kommunikation og et tilfredsstillende sexliv kommer bestemt ikke bag på sexolog Sara Skaarup.
Kan ændre det
- Når man taler om noget, kan man også ændre det. At kommunikere om sex er at give sig til kende og være lydhør over for partnerens lyster, og det er en essentiel del af sexlivet, forklarer hun.
Alligevel kan det være svært at få ordene over læberne. Hver fjerde synes nemlig, at det er svært at tale om sex med deres partner.
Den primære årsag til, at det er svært at tale om sex, fantasier og lyster med partneren, er ifølge undersøgelsen, at det er akavet.
Dernæst følger grundene: at man aldrig taler om sex, at man er nervøs for, hvordan partneren vil reagere, og at det er svært at finde den rigtige anledning.
Gør det nu
- Jo før man taler om det i forholdet, jo bedre. Så er det ikke blevet en vane, at det ikke bliver italesat, siger Sara Skaarup, som også er forfatter til en række bøger om parforhold og aktuel med bogen "Lyserøde luftkasteller".
Men det er aldrig for sent at begynde at tale om det, slår hun fast. Selv om det kræver lidt mere at tage tyren ved hornene.
- Vil man dybere med sit sexliv, er det en god idé at starte med sit eget forarbejde, siger hun og uddyber:
- Vær helt klar på, hvad man selv kan lide og ikke bryder sig om. For jo mere tydelig man selv kan være, jo mere opfordrer man den anden til at melde tydeligt ud.
Spørg også gerne ind, og vær nysgerrig på, hvad din partner kunne have lyst til. Få samtalen til at pege fremad, så den handler om, hvordan I i fællesskab får et bedre og mere tilfredsstillende sexliv.
Vær ærlig
Er du nervøs for at tage snakken, kan det faktisk virke afvæbnende at være ærlig om det.
Sara Skaarup foreslår, at du fortæller, at du har svært ved at tage hul på snakken, men at det betyder meget for dig at tale om. Og så råder hun til at sætte en tidsramme på, så du eksempelvis siger, at du gerne vil tale ti minutter om, hvordan I elsker.
- Så giver man et forvarsel om vigtigheden af det, man har på hjerte. Og selv om det er akavet, så er det ofte en lettelse, når nogen endelig taler om elefanten i rummet, siger hun.
Vil du gerne italesætte nogle problemer i jeres sexliv, er tidspunktet afgørende.
Det kan for eksempel være, når I har oplevet noget rart sammen, siger hun og nævner som eksempel, at I måske har lavet et godt måltid eller noget andet, der giver en følelse af fællesskab.
Vær positiv
Uanset hvad er det bedst at vælge en positiv indgangsvinkel.
- At rose det, der føles godt, er meget mere effektivt end at beklage sig over det, der ikke går godt.
- Start med noget konkret fra nutiden. Man skal ikke række tilbage i tiden og finde en masse eksempler på ting, der ikke var tilfredsstillende, lyder hendes råd.