Smykkegigant blev februars børs-darling
Et fantastisk regnskab sendte Pandora-aktien op med mere end 28 procent i februar.
Pandora-aktien blev fondsbørsens store vinder i februar. Med en lukkekurs omkring 608 fredag eftermiddag er den steget mere end 28 procent og har dermed skaffet aktionærerne en samlet kursgevinst på mere end 17 milliarder kroner.
Det viser en analyse af handlen med C20-aktier i februar, som Spar Nord har lavet for Ritzau.
– Aktieanalytikerne har næsten stået på nakken af hinanden for at opjustere kursmålet på aktien, efter at Pandora 17. februar aflagde et fantastisk godt regnskab, siger aktieanalytiker i Spar Nord, Mikkel Duus-Hansen.
– Både resultat og forventninger var væsentligt bedre end forventet, men ledelsen har også formået at kommunikere yderst troværdigt om selskabets strategi og muligheder for at forsætte ud af vækstsporet, og det har bare forstærket euforien omkring aktien, fortsætter han.
I 2014 steg Pandora-aktien med næsten 75 procent og blev dermed årets mest stigende aktie i C20-indekset.
Efter Pandora følger Carlsberg og Mærsk som de næstmest stigende aktier i februars handel. Begge selskaber er oppe med omkring 15 procent siden begyndelsen af februar.
Modsat Pandora var Jyske Banks seneste regnskab en stor skuffelse, idet nettorenteindtægterne var lavere end forventet samtidig med, at nedskrivningerne på udlån landede væsentligt højere end forventet.
– Ud over skuffelserne i regnskabet påpeger ledelsen selv, at bankens målsætning om en egenkapitalforrentning på 10 til 15 procent efter skat nu er udfordret. Så der er skruet en del ned for forventningerne til fremtiden, og det slipper man ikke ustraffet af sted med, uddyber Mikkel Duus-Hansen.
Jyske Bank falder samlet set omkring 3,5 procent i februars handel efter et fald på omkring 10 procent siden offentliggørelsen af regnskabet 24. februar.
Samlet set fortsætter de danske eliteaktier i C20-indekset en forrygende begyndelse på året, og indekset er nu oppe med knap 19 procent siden nytår.
Dermed er indekset allerede langt over den gennemsnitlige årsstigning på 12,8 procent siden indeksets etablering for 25 år siden.
– Nye stimuli fra Den Europæiske Centralbank er sammen med en svækket euro og en stærkt reduceret oliepris med til at drive den fremgang i virksomhederne, som mange af de seneste regnskaber har afspejlet, lyder det afsluttende fra Mikkel Duus-Hansen.
/ritzau/