Smittet med coronavirus: Det sker i lungerne

Det er kun et fåtal af personer smittet med coronavirus, der får alvorlige vejrtrækningsproblemer.

Offentliggjort Sidst opdateret

Pandemien raser, og selv om vi ikke ved alt om coronavirus Covid-19, så er der allerede noget, eksperter kan konkludere på.

Virussen kan ramme mange, særligt er ældre og svage i risikogruppen, men det tyder på, at det er de færreste, der får sygdommen, som lider af alvorlige vejrtrækningsproblemer. Og gør de det, er det formentlig i en kombination med lungebetændelse.

Artiklen fortsætter efter videoen

Men hvad der sker i lungerne, når man er smittet med coronavirus, er meget forskelligt, skriver The Guardian.

Inddelt i fire grupper

Verdenssundhedsorganisationen WHO pointerer, at omkring 80 procent af alle, der bliver smittet med coronavirus, bliver raske uden nogen form for særlig medicinsk behandling. Mens det anslås, at hver sjette smittede får alvorlige problemer med at trække vejret.

Ligesom SARS er coronavirus en sygdom, der rammer lungerne.

Ifølge professor John Wilson, der er president-elect ved Royal Australasian College of Physicians og ekspert i respiratorisk fysiologi, så kan de smittede inddeles i fire store grupper.

Der er dem, der er subkliniske. De er smittet, men de oplever ikke nogle symptomer. Så er der dem, der rammes i de øvre luftveje. De vil formentlig opleve milde symptomer som hoste, feber, hovedpine og øjenbetændelse.

Så er der dem, som professoren vurderer er den største gruppe, der oplever symptomer som minder om influenza, og som normalt ville holde dig hjemmefra arbejde eller skole. Men så er der også den mere alvorlige gruppe, hvor coronavirus er livstruende.

Alvorligt med lungebetændelse

Netop den gruppe, hvor smitten udvikler sig til at være livstruende, vil i størstedelen af tilfældene være i forbindelse med lungebetændelse. Det viser de tal, der allerede er over udbruddet i Wuhan.

Når en person smittet med Covid-19 får feber og hoste, har det en forbindelse med den del af vejrtrækningen, der sker mellem lungerne og luften udenfor. Hvis den del beskadiges, kan det føre til en inflammation i den øvre del af lungerne. Bliver det værre, går det ud over den del af lungerne, der adskiller kuldioxid og ilt fra hinanden.

Det kan føre til en endnu værre inflammation, hvor der i lungerne sker en udgydelse af inflammatoriske materialer. Det er hvad, der betegnes som en lungebetændelse.

Udvikler det sig sådan, nedsætter det kroppens evne til at optage ilt i blodet, og det er grunden til de fleste dødsfald, lyder det fra den australske professor.

Coronavirus er anderledes

Normalt lykkedes det at behandle lungebetændelse med antibiotika, men med coronavirus og lungebetændelse er det en anden sag.

Grunden til, at lungebetændelse i forbindelse med coronavirus er særligt alvorligt, er, at det rammer lungerne overalt, frem for kun få steder, som sker ved en typisk lungebetændelse.

På nuværende er der endnu ikke en vaccine eller et behandlingsmiddel mod Covid-19, men der bliver testet en del for at finde frem til det rigtige, derfor er der endnu ikke en klar behandlingsmetode andet end almen pleje med antibiotika og respirator, så der fortsat er ilt i blodet, frem for kuldioxid.

Professoren understreger også, at alle bør tage sig agt for sygdommen, da alle i princippet kan blive smittet og bære smitten videre, uden at man selv er klar over det. Dog er ældre mest udsat, fordi deres immunsystem svækkes med alderen.

Powered by Labrador CMS