Smittekilde bag livsfarligt udbrud fundet
Årsagen til et udbrud af den livsfarlige pølseforgiftning menes fundet
Smittekilden bag et udbrud med den livsfarlige bakterie clostridium botulinum menes at være fundet.
Bakterien kan udvikle et giftstof, der kan føre til den sjældne og farlige tilstand botulisme – eller pølseforgiftning, som den også kaldes.
I værste fald kan forgiftning med bakterien koste livet.
Statens Serum Institut har tidligere oplyst, at tre personer er indlagt med sygdommen.
Bakterien findes naturligt i jorden og ifølge Fødevarestyrelsen kan den forekomme i en lang række fødevarer som kød, kødprodukter, fisk, fiskeprodukter, frugter, grøntsager, honning og krydderier.
Her er smittekilden
I en pressemeddelelse oplyser Fødevarestyrelsen, at smittekilden i dette tilfælde med overvejende sandsynlighed er et parti stenbiderogn:
“Statens Serum Institut har påvist tilstedeværelsen af giftstof fra bakterien Clostridium botulinum (kaldet botulinum-toksin) i et åbnet glas med stenbiderrogn fra ovenstående parti. Fødevarestyrelsen har derfor begrundet mistanke til, at kilden til et sygdomsudbrud ved et privat selskab skyldes stenbiderrogn fra ovenstående parti. Der er ikke mistanke til botulinum-toksin i andre partier fra samme leverandør,” skriver Fødevarestyrelsen.
Helt præcis er der tale om parti Nora Seafood Rød stenbiderrogn i glas á 60 gram. De har bedst-før datoen 23/10/2021.
Hvilken fødevare:
NORA SEAFOOD Rød stenbiderrogn
Nettovægt: 60 gram
Produktionsdato: 23/04/2020
Bedst før dato: 23/10/2021
EAN stregkode nr.: 5709505840030
Lot nummer: L0114
Fødevarestyrelsen henstiller til, at man enten smider rognene ud, eller afleverer dem tilbage i butikken, hvis man har købt rogn fra netop dette parti.
Se desuden et billede af varen i galleriet over artiklen.
Sløret syn og besværet tale
Hvis man er ramt af pølseforgiftning, vil de første symptomer typisk være sløret syn, store pupiller, hængende øjenlåg, lysskyhed, lydoverfølsomhed, besværet tale og synkebesvær på grund af lammelse af kranienerverne, skriver Statens Serum Institut.
De fleste forgiftninger opstår i køkkenet – for eksempel på grund af for dårlig opvarmning af mad, eller at man ikke køler maden hurtigt nok.
Selvom Statens Serum Institut oplyser, at der kun registreres meget få tilfælde af botulisme om året i Danmark, bør man tage sine forholdsregler for at undgå det.
Se Fødevarestyrelsens råd til, hvordan man undgår den potentielt livsfarlige bakterie i galleriet ovenfor.