Smitsom virus lukker skole: Elever sendt hjem

Designskolen i Kolding er lukket på grund af et udbrud af virus. Over 300 elever skal blive hjemme.

Offentliggjort Sidst opdateret

Designskolen i Kolding er lukket, og alle elever er sendt hjem på grund af virusudbrud.

Det oplyser skolen, der først venter at kunne åbne igen på mandag.

Ifølge Mette Thrane Frandsen, leder af service og event på Designskolen, sker lukningen i samråd med flere myndigheder, efter at der blev konstateret et stort antal syge, der havde samme symptomer.

– Vi oplever opkast og diarré, men vi kan ikke sige præcist, hvor mange der er syge, fordi vores studerende melder sig jo normalt ikke syge hos os, siger Mette Thrane Frandsen.

TV Syd er i besiddelse af den mail, der er blev sendt ud til skolens mere end 300 elever.

Her fremgår det, at virussen er ekstremt smitsom og luftbåren og kan forårsage kvalme, diarré, hovedpine og opkast.

Mange syge

Mailen kommer, efter at der i de seneste dage har været så mange syge blandt ansatte og studerende, at ledelsen onsdag eftermiddag besluttede at sende alle hjem omgående.

Ifølge Mette Thrane Frandsen har Designskolen ikke prøvet noget lignende før.

– Det har ikke været den sjoveste dag på kontoret, men det er også vigtigt, at vi handler, siger Mette Thrane Frandsen.

Designskolen vil være lukket resten af ugen, hvor den vil sætte ind med rengøring for at dræbe virussen.

Omgangssyge har fået navn efter Roskilde

I Danmark kaldes sygdom med norovirus for “roskildesyge”, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1936. Her blev en tredjedel af Roskildes indbyggere ramt af let feber, svimmelhed, opkastning og diarré. Epidemien i Roskilde blev omtalt i Ugeskrift for Læger i januar 1936, og her brugtes navnet Roskildesyge for første gang.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær

Fødevarestyrelsen anbefaler generelt, at man giver frosne hindbær et opkog i et minut. Baggrunden for denne anbefaling er, at der har været flere tilfælde af roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet. Når man koger bærrene, fjerner man norovirus.

Undgå at lave mad ved sygdom

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Restauranter, kantiner og butikker skal være meget opmærksomme på, at en syg medarbejder kan sprede virus. Ifølge fødevareloven må personer, der kan overføre smitte, ikke have med fødevarer at gøre.

Har du roskildesyge?

Hvis du er syg af norovirus, er symptomerne kvalme, vandig ikke-blodig diarré, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldegysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.

Der går gerne fra 12 til 48 timer, fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Du er typisk syg i 24 til 60 timer.

Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring og indirekte via for eksempel grydeskeer, håndtag, vand og fødevarer.

Normalt bliver mellem 30 procent til 80 procent af de, der udsættes for smitte, syge.

Hvilke fødevarer kan du blive syg af?

Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre dig syg. Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand. Ofte er norovirus et problem på sygehuse, plejehjem og i institutioner. Sygdomsudbrud er også almindelige, hvor der indtages fælles måltider, som i kantiner og restaurationer.

/ritzau/

Flere elever har eksamen i disse dage, men ifølge brevet til eleverne er disse eksamener nu udskudt.

Powered by Labrador CMS