Smitsom sygdom er i udbrud: Har du symptomerne bør du søge læge
Blandt de mindre ulækre symptomer på fnat er der også udslæt og kløe. Er der udbrud af fnat, er der især én ting, der er særligt vigtig.
Har du kløe, udslæt og kraftigt skæl, har du flere symptomer på fnat, den smitsomme sygdom, der er en infektion i huden.
Carsten Sand Overlæge, dr.med., speciallæge i hud- og kønssygdomme, fortæller til Apotek.dk, at du også skal holde øje med såkaldte fnatgange, der er små gange, den såkaldte fnatmide graver i din hud. Blandt de mange symptomer på fnat, lyder den umiddelbart til at være den mest ækle, og finder du sådanne gange, der specielt findes på fingre, albuer, fødder og kønsdele, så er der en god chance for, at du har fnat.
Har du fnat, er du blevet smittet med fnatmiden. Den kan leve på mennesker, og den overføres ved tæt kontakt mellem mennesker. Ifølge Apotek.dk er de hyppigste måder, hvorpå man får fnat, samleje eller det at dele seng med en smittet person, overnatning under primitive forhold og at være tæt på en person, der har skorpefnat, eksempelvis på et hospital, en insitution eller en skole.
Sundhed.dk skriver, at fnat findes forskellige steder på kroppen, afhængigt af din alder. Voksne har miderne mellem fingrene og omkring håndleddene, mens børn kan have det i ansigtet, hårbunden, håndfladerne og på fodsålerne.
Miden graver sig ned
Ifølge Apotek.dk graver hunmiden sig ned i din hud. Den kan også parre sig med en hanmide og lægge æg på din krop, og hvis det bare klør og klør og klør, skal du, og alle, du har været i nærkontakt med, i behandling for fnat.
Når først du er gået fra at genkende symptomer på fnat til at vide, at du faktisk er ramt, kan du behandle sygdommen med en creme, der indeholder permetrin. Ifølge Apotek.dk skal alle, du har været i kontakt med, behandles samtidig, for at komme sygdommen til livs. Cremen dræber slet og ret fnatmiderne og forhindrer dem dermed i at grave videre i din hud.
Sundhed.dk skriver, at formålet med behandlingen både er at dræbe mider og fjerne æg fra din hud, og derudover at forhindre videre smitte. Det er derfor, det er så vigtigt at behandle alle, der har været i nærkontakt med fnat-smittede, samtidig.
Kilder: Apotek.dk – Sundhed.dk