Små virksomheder er et godt køb
Små virksomheder klarer sig overraskende godt, når de skifter ejer. Det viser en ny undersøgelse fra Statens Vækstfond.
For et år siden solgte murermester Jørn Rasmussen sit murerfirma med 12 ansatte videre. Han solgte firmaet til Thomas Søder, der ikke er uddannet murer, men teknisk chef i LEGO, og det kan vise sig at være en god idé.
Ifølge eksperter er der 24.000 virksomheder med 480.000 ansatte, som skal ejerskiftes inden for de næste fem til seks år. Og det kan betale sig, at de eksisterende virksomheder videreføres i stedet for at blive afviklet, skriver Berlingske Business.
– Jeg kunne godt have valgt, at afvikle min forretning, men jeg ville hellere se den ført videre. Det er jo mit livsværk, og vores 12 medarbejdere sætter pris på at være her, siger Jørn Rasmussen til Berlingske Business.
Statens Vækstfond, der i stigende grad kautionerer for banklån til generationsskifter, har undersøgt 459 generationsskifter, som Vækstfonden har deltaget i. Ifølge undersøgelsen er især ledelseserfaring og sælgerinvolvering vigtige faktorer, der afgør, om det lykkes for den nye ejer at føre virksomheden videre.
Netop ledelseserfaring havde Thomas Søde fra sit tidligere arbejde, og han var i stand til at overtage murerfirmaet fra dag ét. Men det er langt fra de fleste virksomheder, der sælges og overtages så let.
– På den korte bane er det sværest, når man har en ekstern køber, dvs. at man ikke har været ansat i virksomheden. Har man været ansat i virksomheden, har man en god forståelse af virksomhedens potentiale, og det kan være en fordel, når man skal til at lede virksomheden. Men på sigt kan det ikke udelukkes, at de eksterne købere klarer sig bedst, siger analysechef i Vækstfonden, Ditte Rude Moncur, til Berlingske Business.
Undersøgelsen fra Statens Vækstfond viser, at de ejerskiftede virksomheder, der overlever de første tre år, opnår en årlig vækst på fem procent i antal medarbejdere og syv procent i omsætning.
– Det er fornuftige vækstrater set i lyset af, at man antager, at ejerskifter ikke skaber vækst. Samtidig ser vi, at de ejerskiftede virksomheder har nogle af de laveste konkursrater, når vi sammenligner med andre grupper virksomheder, siger analysechef Ditte Rude Moncur til Berlingske Business.
Newspaq