Små samfund mister landbetjenten

Newspaq
Offentliggjort Sidst opdateret

Landbetjentenes stillinger er landet over ved at forsvinde. Det ærgrer flere borgmestre.

Landbetjenten er som institution ved at forsvinde. På blot seks år er antallet af landbetjente mere end halveret fra 116 i 2008 til 57 i år, skriver Jyllands-Posten.

Og fra marts 2015 bliver yderligere 11 af 12 stillinger som landbetjent nedlagt i Nordjylland.

– Det er en ærgerlig udvikling i forhold til den lokale tilstedeværelse af politiet. Landbetjentene løser jo rigtig mange opgaver ude lokalt og har et rigtig godt overblik over, hvad der sker i lokalsamfundene, siger borgmester i Aalborg Kommune Thomas Kastrup-Larsen (S) til Jyllands-Posten.

Han frygter, at de små bysamfund fremover vil blive overset, og den bekymring deler borgmestrene i nabokommunerne Vesthimmerland og Brønderslev.

Derfor har de holdt møder med politiet for at sikre, at den lokale dækning ikke forsvinder. Også i Lejre Kommune, som sidste år sammen med de øvrige kommuner i Midt- og Vestsjællands politikreds mistede samtlige landbetjente, ærgrer borgmester Mette Touborg (SF) sig over udviklingen.

Ifølge Jørgen Kjer, chef for Rigspolitiets Nationale Forebyggelsescenter, er der dog tale om en naturlig omlægning.

– Mange af opgaverne er faldet væk, og ved i stedet at samle betjentene i større, faglige fællesskaber bliver politiet langt mere fleksibelt og kan arbejde mere problemorienteret med sagerne, siger han til avisen.

Når den lokale betjent forsvinder, kan det risikere at gå ud over tryghedsfølelsen, og det kan gøre det sværere at lokke folk til at flytte på landet, vurderer professor i landdistriktsforskning Gunnar Lind Haase Svendsen over for Jyllands-Posten.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS