Små fødesteder har flest hjerneskader og dødsfald

Arkivfoto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

De mindre fødeafdelinger i Danmark har flere hjerneskader og dødsfald end de større, viser en ny undersøgelse af godt 1,1 million fødsler, hvor Patienterstatningen har anerkendt, at der er sket skader. Det skriver DR Nyheder.

Undersøgelsen er baseret på Patienterstatningens data, og forskerne bag undersøgelsen har set på forskellene på landets fødesteder i perioden 1995 til 2012, når det kommer til fødsler med dødsfald eller varig hjerneskade.

I perioden er der registreret 64 svære hjerneskader og 95 dødsfald, som kunne have været forhindret, hvis en erfaren fagperson, jordemoder eller speciallæge, havde givet den rigtige behandling.

Forskerne peger på, at forklaringen kan være, at der er stor forskel på antallet af komplicerede fødsler mellem de små og store fødeafdelinger.

»Et fødested med to til tre fødsler om dagen har ikke samme flow af komplicerede eller afvigende forløb, som du har på et stort fødested, hvor de har 15-20 fødsler om dagen, og det er formentlig det, som vi kan aflæse,« siger Maria Milland, der er speciallæge på Rigshospitalets fødeafdeling og hovedforfatter på undersøgelsen. Hun konkluderer, at der næsten er dobbelt så mange alvorlige skader fra de små fødesteder sammenholdt med landets store fødesteder.

De seneste år er det blevet et krav til alle danske fødesteder at der skal være en speciallæge tilstede på afdelingerne døgnet rundt. Dette er ifølge DR Nyheder formentlig med til at antallet af svære hjerneskader er reduceret kraftigt fra 2007 og frem.

Powered by Labrador CMS