Sløv køkkenkniv? Sådan gør du den skarp
Ved at følge nogle få simple råd kan du holde dine køkkenknive skarpe i længere tid. Få de gode råd her.
Et af de vigtigste redskaber i køkkenet er køkkenkniven. Men en god kniv er ikke meget værd, hvis den er sløv.
Heldigvis er der meget, du selv kan gøre. Katrine Klinken, som er uddannet kok og kogebogsforfatter, giver her et par gode råd til, hvordan du bliver ved med at have skarpe knive i køkkenet.
Det første, hun hæfter sig ved, er, hvordan du vælger at opbevare dine knive:
– Du skal helst ikke opbevare dine knive, så de ligger og støder ind i alt muligt andet, som det sker, hvis de ligger i en skuffe. Skal knivene ligge i en skuffe, skal de ligge enkeltvis, siger Katrine Klinken til Ritzau Fokus.
Man kan også hænge knivene op på en magnetholder på væggen, så de igen hænger enkeltvis og ikke støder ind i hinanden.
Sådan gør du knivene rene
Noget andet er, hvordan du knivene rene.
Opvaskemaskinen er forbudt territorium, da du altid bør vaske dine knive i hånden.
Du bør selvfølgelig stadig gøre knivene rene efter brug, så der ikke sætter sig madrester på kniven.
Eksempelvis bør du vaske syre fra frugter som appelsiner af med det samme, da det kan slide på kniven.
– Jeg putter heller aldrig mine knive i opvaskemaskinen, da det kan gøre knivbladet sløvt. Den kemi, der kastes rundt i en opvaskemaskine, er for hård ved knivene. Så er en mild opvaskemiddel bedre for knivene, siger Katrine Klinken.
Det skal du gøre for at holde knivene skarpe
Men hverken en korrekt rengøring og opbevaring kan sikre, at din kniv bliver ved med at være skarp.
Lige så vigtigt er det nemlig at vedligeholde æggen på bladet, fortæller Frederik Høngaard fra Foodgear, hvor de blandt andet specialiserer sig i salg og slibning af køkkenknive.
– Når kniven bliver sløv, skyldes det, at du får trukket rundt i de mikroskopiske ioner, der er i stålet. Det betyder, at æggen på kniven ikke længere er skarp, og det kan man derfor rette op ved at bruge et strygestål. Så retter ioner sig ud igen, siger Frederik Høngaard til Ritzau Fokus.
Stryg dine knive
En skarp kniv kræver også gode vaner. Det er for eksempel en god idé at at stryge sine knive, når man har vasket dem.
Man kan også stryge dem, inden man bruger en ren kniv. Så længe det bare blive en vane, at man gør det ofte for at vedligeholde skæret.
Til gengæld er det misforstået, at man skal stryge mange gange på hver side af bladet. Fire til fem strøg på hver side er nok, ellers har det i stedet for den modsatte effekt, lyder det fra eksperterne.
Der findes også industrislibemaskiner på markedet, men dem vil Katrine Klinken ikke anbefale.
Så er et strygestål mere anbefalelsesværdigt, men hun råder også folk til at undersøge, hvilken slags slibning der skal bruges til den pågældende kniv.
Pludseligt er slibning ikke nok
Du kan også stå i en situation, hvor den daglige slibning ikke længere er nok.
Sker det, kan man få slebet sin kniv op hos en fagmand, og Frederik Høngaard fortæller også, at man ikke skal opgive sin kniv, selv om den er blevet meget sløv.
– Principielt kan man altid slibe en sløv kniv op. Selvfølgelig bliver det sværere, jo mere du har slebet på den, men i teorien kan man altid slibe en meget sløv kniv op, fortæller han.
Teknikken bag knivslibning
– Læg knivens æg mod strygestålets spids i en vinkel på 15-20 grader.
– Stryg nedad med et let tryk og hold vinklen. Gentag fire til fem gange skiftevis på hver side.
– Tør kniven af med et viskestykke. Der kan være små sliberester eller støv fra slibningen.
På Youtube findes der også flere præsentationsvideoer, som viser teknikken bag at slibe sine knive.
Kilde: Katrine Klinken, kok og kogebogsforfatter.
/ritzau/FOKUS