Slik med rottelort fører til anklage for millionsvindel
En slikimportør er anklaget for at fuske med moms og afgifter for mere end 36 millioner kroner.
Da politiet sidste år fandt tonsvis af slik opbevaret blandt rottelort og rottegift på et lager i Slagelse, var det blot begyndelsen på en enorm sag om fup og svindel.
Anklagemyndigheden ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har nu rejst tiltale mod en 44-årig slikimportør. Han anklages for at have svindlet med moms og afgifter på hundredtusindvis af kilo slik.
Samlet set er den påståede sliksvindler tiltalt for at have snydt statskassen for godt 36 millioner kroner. Alene svindel med de såkaldte punktafgifter, som chokoladeafgiftsloven lægger på slik, løber op i knap 23 millioner kroner. Momssvindlen overstiger 13 millioner.
Anklagemyndigheden mener, at svindlen har stået på gennem mere end tre år. Den er ifølge anklageskriftet foregået i regi af fem forskellige selskaber.
På papiret har den 44-årige ikke stået i spidsen for nogen af selskaberne. Det viser en søgning i virksomhedsregistret CVR. Men anklagemyndigheden mener, at slikimportøren har været den reelle leder i selskaberne.
Slikimportøren har selv stået i spidsen for et selskab, som har handlet med slik. Men de fem selskaber, hvor svindlen er foregået har ikke meget med tyggemåner og skumfiduser at gøre.
Opslag i CVR viser, at der er tale om selskaber, der har virket inden for handel med autodele, transport og montage, handel med it-udstyr, håndværk samt investering.
Nægtede sig skyldig
Tre af selskaberne har haft hjemme i Slagelse og omegn. Et andet – et transportfirma – havde adresse på Nordfyn på Bogense-kanten, mens det sidste selskab havde adresse i Aarhus.
Retssagen mod manden bliver behandlet ved Retten i Næstved. Det er endnu ikke bestemt, hvornår sagen kommer for.
Den 44-årige har ikke ladet sig afhøre af politiet, siden et stort lager af rottelortsbefængt slik i begyndelsen af 2015 blev ransaget i Slagelse. Dengang nægtede slikimportøren sig skyldig, men slikket blev beslaglagt.
Ifølge Ritzaus oplysninger fik slikimportøren i øvrigt udleveret det beslaglagte slik igen. Det skete, efter at importøren hyrede folk til at rengøre det emballerede slik efter Fødevarestyrelsens anvisninger.
/ritzau/