Slettede afsnit i mink-dokument

Det blev fjernet fra materiale, at en aflivning af alle mink ville være fatalt for minkerhvervet

En vigtig sætning forsvandt fra papirerne om aflivning af mink.
Offentliggjort Sidst opdateret

Da regeringens topministre i koordinationsudvalget 3. november sidste år besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives, sad de med en række dokumenter foran sig.

I et af dokumenterne manglede dog en sætning om fremtiden for minkerhvervet, hvis man aflivede alle mink:

- En total nedslagtning inklusive af alle avlsdyr, vurderes at være fatal for branchen.

Den sætning var i sidste øjeblik blevet taget ud af materialet. Og det undrede afdelingschef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium Tejs Binderup.

Det forklarede han lørdag i Minkkommissionen.

Tre modeller

Selvom mødet i koordinationsudvalget var gået i gang, skrev han i en bemærkning:

- Denne faktuelle oplysning er vel relevant for beslutningstagerne.

Forud for mødet var der lagt op til to modeller for mink-branchens fremtid. Den ene var en dvale-model for minkerhvervet, hvor den kunne genopstå med nogle avlsdyr. Den anden var et forbud mod erhvervet.

Begge dele ville kræve ny lovgivning var vurderingen forud for mødet.

På mødet blev regeringstoppen enig om en helt tredje model. En model, hvor man skulle aflive samtlige mink uden at udstede et forbud.

Tejs Binderup (med ryggen til) forklarede lørdag for Minkkommissionen, at han undrede sig over, at en sætning om, at en aflivning alle mink ville være fatalt for minkerhvervet, blev pillet ud fra materialet til mødet, hvor regeringens top endte med at beslutte at aflive alle mink men ikke lukke erhvervet. (Arkivfoto)
Tejs Binderup (med ryggen til) forklarede lørdag for Minkkommissionen, at han undrede sig over, at en sætning om, at en aflivning alle mink ville være fatalt for minkerhvervet, blev pillet ud fra materialet til mødet, hvor regeringens top endte med at beslutte at aflive alle mink men ikke lukke erhvervet. (Arkivfoto)

Lukke branchen

Dermed var der i regeringens øjne ikke lighedstegn mellem at aflive alle mink og at lukke erhvervet.

Det ville dog ikke være en forskel, som man kunne mærke i virkeligheden, hvis man spurgte Miljø- og Fødevareministeriet.

- Vores faglige vurdering var, at hvis man slår alle dyr ned, så lukker branchen, sagde Tejs Binderup lørdag i kommissionen.

Mærkelig ændring

Han gav samtidig udtryk for, at han undrede sig over de ændringer, der var lavet i sidste øjeblik.

I den mail, som ændringerne i materialet blev sendt ud med, står der, at rettelserne er lavet efter dialog mellem Justitsministeriet og Statsministeriet.

Tejs Binderup mente, at det var mærkeligt, at andre ministerier ændrede i materiale, som han betragtede som på Miljø- og Fødevareministeriets område.

Overblik over mink-sagen

* April:

Der bliver konstateret covid-19 i to hollandske minkbesætninger.

* Juni:

15. juni findes der covid-19 i en minkbesætningen i Danmark, nærmere bestemt i Hjørring.

17. juni skriver Sundhedsstyrelsen, SST, og Statens Serum Institut, SSI, at “såfremt der kan ske smitte fra mink til mennesker, kan mink udgøre et smittereservoir, der kan udgøre en smitterisiko for mennesker.”

Det anbefales, at covid-19 i mink undersøges nærmere.

19. juni: Det bliver slået fast, at mink og mennesker har smittet hinanden.

24. juni: Fødevarestyrelsen begynder screening af minkfarme for covid-19.

* Juli:

6. juli starter en række myndigheder og styrelser et samarbejde omkring overvågning af situationen med covid-19 i mink. Det siges samtidigt, at man ikke mener, der er behov for at slå mink ned ud fra “et forsigtighedsprincip”.

Regeringen stopper praksis med at slå smittede minkbesætninger ned.

18. juli får Fødevarestyrelsen at vide, at smittekæder har tilknytning til minkbesætninger.

* September:

7. september skriver Sundhedsstyrelsen til Sundheds- og Ældreministeriet i et notat, at genetiske undersøgelser har vist mutationer på de dele af virus, vacciner angriber.

8. september bliver notatet sendt til Sundheds- og Ældreministeriet samt Miljø- og Fødevareministeriet, der skal vurdere yderligere tiltag for at bremse smitte hos mink.

Notatet bliver ikke forelagt nu forhenværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

15. september skriver Fødevarestyrelsen i et notat, at SSI vurderer risikoen for smitte fra mink til menneske til at være “høj”.

Det bliver samtidigt beskrevet, at man ikke kan konkludere, at mutationer vil hæmme vaccine, men at SSI “anfører, at der fortsat sker betydelige genetiske ændringer i minkvarianten, som vækker bekymring for fremtidig human immunitet.”.

21. september modtager Sundheds- og Ældreministeriet et notat fra SSI om, at der er opstået nye virusvarianter i mink, der er spredt til mennesker. Og at det giver anledning til “generel bekymring” om mutationer af covid-19 i mink.

– Den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer i spikeproteinet og spredning ved videresmitte til mennesker i Danmark, kan derfor udgøre en potentiel fare for folkesundheden, står der i notatet.

24. september skriver Sundhedsstyrelsen i et notat, at inddæmning af covid-19 i mink ikke har været tilstrækkeligt, at der kan være behov for yderligere tiltag og at manglende inddæmning kan have “store konsekvenser for smittespredningen”.

* Oktober:

1. oktober beslutter regeringen på grund af fortsat, kraftigt stigende smitte, at syge mink og raske mink inden for 7,8 kilometer af syge mink skal slås ned.

13. oktober siger SSI’s Anders Fomsgaard, at muteret covid-19 fra mink kan ødelægge effekten af en kommende vaccine.

26. oktober orienteres Folketinget om, at der er observeret mutationer af covid-19, der kan hæmme kommende vacciner.

* November:

3. november skriver SSI i en risikovurdering, at #fortsat minkavl under en igangværende COVID-19 epidemi indebærer en betydelig risiko for folkesundheden, herunder for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.”

Her er 225 minkfarme konstateret smittet.

4. november meddeler regeringen, at alle mink i Danmark skal slås ned.

Powered by Labrador CMS