Slår verdensrekord i dødsfald

Tirsdag har USA rundet 600.000 corona-dødsfald, ifølge opgørelse fra Johns Hopkins University

Arkivfoto: Us Navy/U.s. Navy/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Us Navy/U.s. Navy/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Som det første land i verden har USA tirsdag rundet 600.000 coronarelaterede dødsfald. Det fremgår af Johns Hopkins University's opgørelse.

Johns Hopkins University er et amerikansk universitet, der overvåger corona-situationen i hele verden.

Mens lande som Brasilien og Indien har været hårdest ramt af corona i de seneste måneder, er USA fortsat det land med flest corona-dødsfald.

Men USA har vaccineret sin befolkning i stor stil.

Halvdelen vaccineret

Amerikanerne har indtil videre vaccineret omkring 174 millioner voksne med mindst en dosis ifølge det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC).

Det svarer til 52,5 procent af befolkningen.

Og det har haft en betydelig effekt på antallet af døde.

Det tog 114 dage at gå fra 500.000 til 600.000 døde. Det er det næst langsomste spring mellem 100.000 dødsfald, siden pandemien startede. Det tog kun 35 dage at gå fra 400.000 til 500.000 dødsfald.

Stort fald

Fra pandemien var på sit højeste i januar til maj, der er den seneste helt opgjorte måned, er antallet af døde med corona faldet med næsten 90 procent.

Den amerikanske præsident Joe Biden har sat et mål for vaccinationerne i USA. Den 4. juli skal 70 procent af den amerikanske befolkning have modtaget mindst et stik, og 160 millioner skal være fuldt vaccineret.

Antallet af daglige vaccinationer er dog faldet betydeligt fra en top i midten af april.

Svært at nå i mål

Der blev i sidste uge vaccineret omkring 1,1 millioner mennesker om dagen i USA. Det er ifølge nyhedsbureauet Reuters 67 procent lavere, end da der blev vaccineret flest.

På grund af de faldende vaccinationstal kan det blive svært at nå Bidens mål. Man gør dog meget for at få folk til at lade sig vaccinere - blandt andet kan man vinde en million dollars i et lotteri, hvis man lader sig vaccinere.

Sådan virker en vaccine

Vores immunsystem er konstant på vagt overfor skadelige bakterier og virusser. Millioner af hvide blodceller holder hver især øje med specifikke infektioner.

Når en immuncelle møder sit mål, formerer den sig og sender en masse proteiner, kaldet antistoffer afsted for at rydde op. Når infektionen er bekæmpet, bliver såkaldte “huske-celler” tilbage i kroppen, som er klar til at forberede et hurtigt angreb, hvis bakterierne vender tilbage igen.

Det er sådan vi udvikler immunitet. Og det er derfor vi ikke bliver smittet af den samme virus flere gange.

Men selvom vores krop er super effektiv, så kan nogle superfarlige bakterier få ram på os, før vores immunsystem har haft tid til at gøre tropperne klar til kamp. Det gælder især for små børn, fordi deres immunsystemer endnu ikke er færdiguddannde.

Derfor er det heldigt, at vi har vacciner, der lavet af små eller svage udgaver af virusser eller bakterier. De lader vores immunsystem se, hvordan fjenden ser ud og danne de vigtige huske-celler. Når vi så møder den farlige udgave kan immunforsvaret genkende sygdommen med det samme og bekæmpe den, inden den når at få fodfæste.

Kilde: Videnskab.dk

Stort set alle andre coronatal fra USA ser dog positive ud.

Det gennemsnitlige antal indlagte er faldet siden april. Den 2. juni faldt det samlede antal indlagte patienter til under 20.000 for første gang siden 24. juni 2020.

Samlet set er de daglige nye corona-tilfælde også faldet siden marts.

Powered by Labrador CMS