Slår alarm: Sådan er dit barns data i fare
Forældre kan kun bruge det nye skoleintra-system Aula, hvis de accepterer indsamling af personfølsomme oplysninger, der lagres hos den amerikanske tech-gigant Amazon
Omkring to millioner danskere – børn, forældre og undervisere – er netop nu ved at blive bundet sammen af den nye digitale skoleplatform Aula.
Men hvis man som forælder vil være med, kræver det, at man som den allerførste handling siger ja til, at Aula ”indsamler følsomme personoplysninger, som kan være informationer om helbred eller religion i relation til for eksempel kost og særlige behov”.
Ifølge flere iagttagere rummer dette en række etiske problemer, som ikke har været debatteret tilstrækkeligt.
Artiklen fortsætter under videoen
For reelt er det et tilbud, man ikke kan afslå. I hvert fald ikke, hvis man vil vide, hvad der foregår på skolen, og hvilke lektier ens barn har for, påpeger Sandra Gram-Hansen, ph.d. og adjunkt ved institut for kommunikation og psykologi på Aalborg Universitet og formand for skolebestyrelsen på Vester Hassing Skole i Nordjylland.
– Som forælder mener jeg ikke, det er i orden. De oplysninger om kost, sundhed og religion, der sigtes til, har skolen sandsynligvis også fået før, så det er måske ikke i sig selv banebrydende. Men det er problematisk, at man som forælder bliver tvunget til at give sit samtykke for overhovedet at kunne komme på Aula. Børnenes data bliver taget som gidsel, siger Sandra Gram-Hansen til Kristeligt Dagblad.
Sammen med resten af forældregruppen samt lærere og elever på Vester Hassing Skole har hun haft 10 uger til at gøre sig erfaringer med Aula. Mens langt hovedparten af de danske folkeskoler tog Aula i brug her efter efterårsferien er den nordjyske skole nemlig en af de skoler, der var udvalgt til som pilotskole at tage systemet i brug allerede i august.
Inden vi bare glæder os over al denne dataindsamling, bør vi i det mindste debattere, om den er nødvendig. Eller om vi er ved at gøre landets skolelærere til en slags spioner, der overvåger og registrerer oplysninger om samtlige landets skolebørn, mener Jens Raahauge, tidligere skoleleder og nuværende bestyrelsesformand for Dansklærerforeningens Hus, som i sin blog på hjemmesiden folkeskolen.dk har advaret om, at lærere bliver ”Aula-agenter”.
Jakob Volmer er chefkonsulent i IT-virksomheden Kombit og projektleder på Aula. Han forsikrer, at der ikke er grund til at være bekymret for, at Aula bruges til systematisk dataindsamling, som derefter bliver brugt mod børnene og deres familier.
– Det er ikke sådan, at vi systematisk beder forældrene indberette alt om kost, sundhed og religion. Det handler om, at hvis du vil holde dit barn hjemme ved ramadanafslutningen eller vil oplyse om barnets fødevareallergi, bliver det behandlet fortroligt. Jeg forstår godt, at informationen om, at der indsamles følsomme oplysninger, kan skabe frygt, men Aula er det sikreste sted, man kan opbevare sådanne oplysninger, siger han til Kristeligt Dagblad.
At der er købt plads til selve lagringen af data hos den multinationale Amazon-koncern, er korrekt nok.
Men Jakob Verner forsikrer, at alle data er krypteret, så ingen informationer kan tilgås af Amazon.