Slår alarm: Hvor er disse syge danskere?

I Danske Regioner vækker det bekymring, at sindslidende danskere i høj grad ikke opsøger behandling under corona-krisen.

Der er flere råd til, hvordan du kan holde humøret oppe i krisetider: Accepter situationen. Det skaber modstand i dit indre, hvis du gør alting modstræbende. KLIK for flere råd. Foto: Colourbox.
Der er flere råd til, hvordan du kan holde humøret oppe i krisetider: Accepter situationen. Det skaber modstand i dit indre, hvis du gør alting modstræbende. KLIK for flere råd. Foto: Colourbox.
Offentliggjort Sidst opdateret

Over hele landet holder personer med tydelige tegn på psykisk sygdom som angst, stress og depression sig hjemme i stedet for at opsøge en læge og få hjælp.

Det får nu regionerne, der driver de psykiatriske afdelinger, til at slå alarm, skriver Politiken fredag.

– Det er ligesom med kræft, der ikke bliver opdaget i tide, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er formand for Danske Regioners psykiatri- og socialudvalg:

– Jo længere man går rundt med en uopdaget og ubehandlet depression, jo sværere er det at give en ordentlig behandling.

I sin nye status over coronaepidemien kalder Sundhedsstyrelsen det meget bekymrende, at antallet af personer, der bliver henvist til undersøgelse på baggrund af mistanke om psykisk sygdom, er faldet med 60 procent, mens epidemien med covid-19 har lukket store dele af Danmark ned.

Forventer bølge efter epidemien

I Dansk Psykiatrisk Selskab, der er psykiaternes faglige talerør, siger formand Gitte Ahle, at nedgangen ikke skyldes, at folk som ved et trylleslag er blevet raske.

Hun frygter, at folk holder sig hjemme, fordi de er bange for at blive smittet med corona hos lægen.

– Vi forventer en kæmpe bølge af patienter på den anden side af epidemien. De vil have det dårligere, end hvis de var behandlet i tide. Deres tilstand vil være forværret, og en del, som kunne have klaret sig med ambulant behandling, vil desværre have brug for at blive indlagt, siger hun til Politiken.

I landsforeningen Sind siger formand Knud Kristensen, at man ikke kan formode, at “corona kurerer psykisk sygdom, så de må være derude”.

Men hvor familie eller socialt netværk tidligere ville have opdaget de pårørendes mentale vanskeligheder, står de nu alene med tankerne, fordi vi er isoleret fra hinanden.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan isolation kan påvirke dig – samt gode råd til, hvordan du passer på dit mentale helbred.

Powered by Labrador CMS