Slagteri efterforskes: Mindst 50 danskere syge

Minimum 50 danskere har fået campylobacter-forgiftning. Ifølge Fødevarestyrelsen skyldes det kyllingekød fra et bestemt slagteri.

Mindst 50 er blevet smittet med campylobacter efter de har spist kyllingekød fra et bestemt slagteri. Klik videre og læs om tricks til at undgå bakterien, når du griller. Foto: Scanpix
Mindst 50 er blevet smittet med campylobacter efter de har spist kyllingekød fra et bestemt slagteri. Klik videre og læs om tricks til at undgå bakterien, når du griller. Foto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er et udbrud af campylobacter-forgiftning i Danmark.

Mindst 50 er blevet forgiftet af campylobacter fra dansk kyllingekød. Men det reelle tal kan være meget højere.

DNA-analyser foretaget på de 50 viser, at det kunne tyde på, at forgiftningen stammer fra kyllingekød.

Slagteri undersøges

Sammen med Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet har Fødevarestyrelsen efterforsket et større udbrud af bakterien campylobacter.

Mere end 50 danskere er blevet ramt af bakterien. Men da det ikke er alle, der går til lægen, som har oplevet samme symptomer på denne forgiftning, så kan det reelle tal være meget højere.

DNA-analyser viser, at bakterien hos de 50, Fødevarestyrelsen er sikker på har været forgiftet, stammer fra enkelte partier kyllingekød fra et dansk kyllingeslagteri.

Fødevarestyrelsen har nu folk ude ved slagteriet for at hjælpe med at spore og standse smittekilden, mens myndighederne fortsat efterforsker slagteriet.

Flere tusinde smittet

Hvert år bliver der registreret 4500 tilfælde af campylobacter-forgiftning, men da langt fra alle går til læge, estimeres det at tallet kan være op til 12 gange højere.

Før i tiden har det været svært at opdage og opklare et udbrud af campylobacter, men et projekt i Nordjylland, som Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut står bag, hjælper med at afklare, hvad forbrugerne bliver smittet af, når de bliver ramt af bakterien.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Symptomerne på campylobacter-forgiftning er ondt i maven og diarré.

Pas på i sommervarmen

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man er ekstra opmærksom på hygiejnen i sommervarmen, som både byder på højere temperaturer, men også madlavning på grillen, som kan være en bakteriefælde.

– I sommervarmen skal man være ekstra påpasselig, fordi mange bakterier trives fremragende i varmen. Man bør altid have en god hygiejne i køkkenet, når man tilbereder mad – også når man griller, forklarer sektionsleder i Fødevarestyrelsen Annette Perge i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Kyllingekød og hakket kød skal gennemsteges. Og man bør holde råt kød adskilt fra færdig mad, så kødsaft fra rå kylling ikke spredes til fx salat. Det er også vigtigt ikke at bruge den samme grill-tang til råt og færdigstegt kød.

I galleriet ovenfor kan du læse flere tips til at opretholde hygiejnen, når du griller.

Powered by Labrador CMS