Skynd dig hvis du vil nå håndværkerfradraget
Danskerne gafler håndværkere i stor stil inden årsskiftet, for om lidt forsvinder håndværkerfradraget.
Hvis badeværelset trænger til en istandsættelse eller stuen til en klat frisk maling, så er det med at få ringet til håndværkerne nu, hvis du vil nå at have et skattefradrag med på vejen.
Når kalenderen viser 1. januar, er det nemlig slut med det såkaldte håndværkerfradrag. Det giver et fradrag på op til 15.000 kroner om året for arbejdsløn til håndværkere, der arbejder i private hjem. Afskaffelsen besluttede regeringen med deres vækstpakke i foråret.
Og det har skabt travlhed for håndværkerne i årets sidste måneder. Det fortæller Håndværksrådet, der er organisation for de små- og mellemstore virksomheder.
– I tredje kvartal havde vi den største ordretillid nogensinde blandt vores mindre byggevirksomheder. Det vil sige, at de i starten af september forventede, at de ville få rigtig travlt i december måned. Det, jeg hører nu, er, at de har rigtig travlt. Så deres forventninger har holdt stik, siger Jacob Thiel, cheføkonom i Håndværksrådet, til Newspaq.
Travlheden mærkes tydeligt hos 3byggetilbud.dk, hvor danske boligejere kan indhente tre tilbud på byggeopgaver fra et landsdækkende netværk af 1.000 håndværkere. Det fortæller firmaets kommunikationschef.
– Vi får rigtig mange hasteopgaver i de her dage. Der er ingen tvivl om, at pilen bare peger opad, og det har helt klart noget at gøre med håndværkerfradragets udløb, siger Maria Carlsen til Newspaq.
Hun fremhæver tal fra firmaet, som viser, at antallet af opgaver for september, oktober og november måned er vokset med 47 procent, sammenlignet med samme periode sidste år.
Samtidig viser en rundspørge, som firmaet foretog i november måned blandt 150 private boligejere, at 60 procent af de adspurgte planlagde at benytte sig af håndværkerfradraget. Af de 60 procent svarede 70 procent, at de ikke ville få arbejdet udført, hvis det ikke var muligt at få fradrag for det.
Med andre ord knokler håndværkerne derudaf, for at nå at færdiggøre byggeprojekter inden tidsfristen udløber. Er man en af de danskere, som først nu kommer i tanke om, at man vil nå at udnytte fradraget, så kan det komme til at knibe.
– Man kan sikkert være heldig og få kontakt til en håndværker, som kan komme og lave noget. Det vil jeg ikke udelukke, men det er nok op ad bakke, siger Jacob Thiel fra Håndværksrådet.
Hos 3byggetilbud.dk er tonen ligeledes usikker, men fortrøstningsfuld.
– Generelt er ordrebøgerne fyldte ude i virksomhederne. Men vi formidler stadig byggeopgaver og finder leverandører, der kan varetage opgaverne, men det kommer selvfølgelig an på omfanget af opgaverne og beliggenhed, siger Maria Carlsen.
Hvis man får udført håndværksarbejde i 2014 og senest betaler inden udgangen af februar næste år, kan man stadig få fradraget i 2014. Det er ikke muligt at benytte håndværkerfradraget, hvis arbejdet først udføres i 2015, også selvom arbejdet er forudbetalt og bestilt i 2014.
Newspaq