Skybrud på vej til Danmark: Her rammer det!

DMI har samlet en række tip til, hvordan du kan sikre dig selv bedst muligt, hvis du er i nærheden af lynnedslag.

Offentliggjort Sidst opdateret

Det uvejr, der i løbet af lørdagen ramte blandt andet Frankrig og Tyskland, kan være på vej til Danmark. DMI (Danmarks Meterologiske Institut) har søndag morgen ændret deres varsel for dagens potentielle skybrud til at omfatte en endnu større del af landet. Og det er et uvejr, der har sat ubehagelige spor i udlandet.

Da det slog ned i går, blev mindst fire personer alvorligt kvæstet, og mindst 40 personer blev sendt til behandling for lettere skader. Lynet slog i Tyskland ned midt i en ungdomsfodboldkamp, mens det i Frankrig gik ud over en børnefødselsdag. Et af børnene fra fødselsdagen var ifølge radiokanalen France Info stadig i livsfare lørdag aften.

Og nu er uvejret altså være på vej til Danmark.  DMI udsendte søndag morgen et varsel om, at der i aften er risiko for, at skybruddet rammer Danmark. Det vil starte i den sydlige del af landet, men DMI advarer om, at det kan ende med at omfatte hele Fyn, inklusiv Ærø, Langeland og diverse småøer og det meste af Jylland, Sjælland samt Lolland Falster.

Undgå at blive ramt af lyn

Skulle du være så uheldig at befinde dig udenfor, når uvejret rammer dit lokalområde, er der fra DMI’s side især ét råd, der gør sig gældende, hvis du vil undgå at blive ramt af et lyn:

– Man skal gå indenfor! Det fortæller Trine Pedersen, vagthavende ved DMI, til Newsbreak.

DMI har udarbejdet en række generelle forholdsregler, det kan være en god idé at læse, hvis man vil vide, hvordan man skal gebærde sig, hvis uvejret kommer. Befinder man sig udenfor, ville det mest nærliggende måske være at søge ind under det nærmeste høje træ, hvis himlen åbner sig, og vandet begynder at vælte ned, men det skal man ifølge Trine Pedersen lade være med.

– Lynet er en elektrisk spænding, der forsøger at udligne forskellen mellem skyen og jordoverfladen, og lynet er dovent. Det vil forsøge at ramme det højeste punkt, siger Trine Pedersen. Hun og DMI anbefaler derfor, at man, hvis man er så uheldig at befinde sig ude i det fri under et tordenvejr, sætter sig på hug og gør sig så lille som muligt.

Se den fulde liste af råd her: 

* Søg ikke ly under træer. Det gælder specielt for enkeltstående træer.

* Prøv at undgå tårne, åbne pladser, sejlbåde og høje bjerge.

* Lad være med at røre større elektrisk ledende genstande – eksempelvis hegn, rækværk, vandhaner, varmeapparater eller apparater forbundet til el- og telefonnettet.

* Det er ret sikkert at være indenfor, men luk døre og vinduer.

* Selvom telefonkabler i dag er gravet ned, er der eksempler på, at lyn har fundet vej flere meter ned i jorden og videre gennem kablet.

* Det regnes i dag som ret sikkert at tale i telefon under et tordenvejr – særligt i de ledningsløse mobiltelefoner. Man skal blot huske på, at det stadig er en elektrisk ledende genstand, man har i hånden.

* Den eneste helt sikre løsning er at sidde i et helt lukket metalbur med jordforbindelse, hvor man ikke berører siderne. Det kaldes et Faradays-bur.

* En bil med lukkede døre, vinduer og soltag er et sådant bur. Lynet undslipper via hjulene. Andre transportmidler såsom fly, tog og skibe fungerer også som metalbure.

* Lad være med at tro, at cykling er ufarligt. Fejlagtigt tror mange, at dækkenes isolerende evne beskytter.

* I en båd med mast er der risiko for lynnedslag i masten. Hvis man bliver fanget på søen af et tordenvejr, er det altid en god regel at søge så langt væk fra masten som muligt og lade være med at røre elektrisk ledende genstande såsom fiskestænger.

* Undgå helst badning.

* Bliver man fanget i det fri af et tordenvejr, kan man vælge mellem to onder: At stå i tørvejr under et træ og dermed risikere, at et lyn rammer træet, eller at sidde på hug med samlede fødder ude i regnen i det fri. Her er der størst chance for, at lynene ikke finder dig.

* I denne stilling rager man ikke så højt op, og man rører kun jorden ét sted. En liggende krop vil have større berøringsflade med jorden, og derved vil der også være større fare for, at en strøm finder vej igennem kroppen.

Kilde: DMI. 

/ritzau/

Powered by Labrador CMS