Skræmmende: Udenlandsk politi lytter måske med på danske samtaler

Advokat går til Højesteret med protest imod, at udenlandsk politi kan aflytte en bil på dansk jord.

Højesterets dommere har fået en kilden sag om udenlandsk politis virke på dansk jord. Modelfoto: Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Må spansk, tysk eller rumænsk politi foretage aflytninger i Danmark?

Svaret er – indtil videre – ja.

Politiet i et andet land har nemlig fået tilladelse til at placere mikrofoner i en bil, der kører rundt i Danmark. Men en advokat er overbevist om, at indgrebet ikke er lovligt.

Dommere i både Københavns Byret og Østre Landsret har sagt ja til aflytningen, og nu skal landets øverste domstol på banen og træffe den endelige afgørelse.

Sagen drejer sig om, hvorvidt udenlandsk politi må foretage såkaldt rumaflytning i en bil, fremgår det af Højesterets hjemmeside.

Her står dog ikke, hvilket land der er tale om. Og advokat Stefan Reinel, der har fået indbragt sagen, ønsker tirsdag heller ikke at give hverken den eller andre detaljerede oplysninger.

Men han vil gerne orientere om den overordnede problemstilling.

– Spørgsmålet er, om udenlandsk politi på dansk jord kan foretage aflytning i en bil.

– Det mener jeg ikke, at man kan. Så enkelte kan man i virkeligheden udtrykke det, siger advokaten.

– Man kan læse retsplejeloven hele vejen igennem, men man vil ikke kunne finde ét sted, hvor der står, at det kan lade sig gøre. Der er efter min opfattelse ikke hjemmel, forklarer Stefan Reinel.

Advokaten er kommet ind i billedet som såkaldt indgrebsadvokat. Det vil sige, at han er sat til at varetage interesserne for den person eller de personer, som indgrebet retter sig imod.

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser.

Advokaten minder om, at Danmark ikke er med i det retlige samarbejde i EU, selv om han personligt ville ønske, at vi var.

– Spørgsmålet er, om for eksempel bulgarsk, tysk eller italiensk politi kan få tilladelse til at aflytte i Danmark, siger han.

Det er Procesbevillingsnævnet, som har givet Stefan Reinel ekstraordinær adgang til Højesteret. Det skyldes sagens principielle betydning.

Det er tirsdag uklart, hvornår Højesteret træffer afgørelse.

/ritzau/

Powered by Labrador CMS