Skræmmende mange børn er blevet kontaktet af fremmede på nettet
En undersøgelse, som forsikringsvirksomheden Codan har fået udarbejdet hos Epinion, viser, at 12 procent af de danske børn er blevet kontaktet af fremmede på nettet. Og det er bare, hvad forældrene ved.
En ny undersøgelse tegner et skræmmende billede af den digitale hverdag, som de danske børn er en del af.
I en undersøgelse blandt danske forældre, som Epinion har udarbejdet for Codan, svarer 12 procent af forældrene, at deres børn er blevet kontaktet af fremmede på nettet. Og det er vel at mærke et tal, der tager tidspunkt i, hvad forældrene ved og skønner – og derfor formentlig kan være endnu højere.
Undersøgelsen viser samtidig, at det er det, der bekymrer flest forældre på nettet. For alt for mange er ikke selv rustet til at håndtere deres børns færden på nettet, som for langt de fleste børn mellem seks og 18 år overstiger to timer dagligt.
Codan mener, at løsningen er, at klæde forældrene bedre på:
”Vi kan ikke forhindre fremmede mennesker i at tage kontakt til vores børn. Heller ikke når de er online. Men vi kan klæde børnene på, så de ved, hvordan de skal reagere, når beskeder tikker ind fra folk, de ikke kender. Og så er det en god idé at overholde aldersbegrænsningen på 13 år på sociale medier, så børnene er bedst muligt rustet til miljøet på de sociale medier,” siger Mette Heering Pontoppidan, Kommunikations- og marketingdirektør samt CSR-ansvarlig hos Codan i en pressemeddelelse.
I galleriet ovenover artiklen kan du finde en række gode råd til, hvordan du som forælder kan bidrage til dit barns sikkerhed på nettet.
Et ansvar for skole og forældre
Det kan godt virke uoverskueligt at skulle lære sine børn om de digitale platforme, de modsat os, er vokset op på. Af Codans undersøgelse fremgår det, at knap halvdelen af forældrene ikke føler sig rustede til at lære deres børn om sikkerhed på nettet.
Liselotte Larsen, der er pædagogisk konsulent i Ungdomsbyen & UNESCO, forklarer:
”Det er vigtigt, at forældre holder fokus på deres ansvar som forældre. Vi kan godt blive forblændede af børnenes lette omgang med det digitale. Men vi oplever desværre ofte, at børnene misforstår ting, ikke er kritiske og derfor havner i nogle uheldige situationer. Derfor handler det ikke om, at forældre skal vide alt omkring teknikken, men om at de skal tale med barnet og signalere, at man som voksen godt ved, hvad der kan ske på de sociale medier, og at barnet altid kan komme til forældrene, hvis der sker noget.”
Undersøgelsen, som Epinion har udarbejdet for Codan, er baseret på interviews med 1226 forældre.