Skræk: Er dit hjem ramt af asbest?

Der mangler ifølge Sundhedsstyrelsen viden om, hvor udbredt forekomsten af asbestfibre er i by- og beboelsesområder. Derfor skal asbestkoncentrationen i luften i fire storbyer nu måles

Offentliggjort Sidst opdateret

Citathistorie: Ingienøren.dk

Luften i fire danske storbyer skal nu undersøges for indholdet af asbest, som i værste fald kan føre til lungehindekræft. Det skriver Ingeniørens medie for byggeri, BuildingTech.

Det sker for at afdække, hvor meget befolkningen udsættes for af de farlige asbestfibre til daglig, så man kan afgøre, om et målt indhold i luften i f.eks. boliger eller på arbejdspladser ligger over dette baggrundsniveau:

Mangler viden

- Landets arbejds- og miljømedicinske afdelinger bliver jævnligt involveret i rådgivning af borgere i forbindelse med fund af asbest i beboelse, offentlige bygninger og på arbejdspladsen. I sådanne sager mangler vi imidlertid viden om baggrundsniveauer af asbest i bymiljøet, skriver Regitze Sølling Wils, der er læge, ph.d. og postdoc ved Arbejds- og Miljømedicinsk Forskningsenhed på Bispebjerg Hospital i et svar til Ingeniørens medie for byggeri, BuildingTech.

Fire stationer

I både København, Aarhus, Odense og Aalborg skal der etableres fire målestationer i centrum og fire i beboelsesområder. ¨

Målingerne gentages - og under anden runde skal vejrforholdene være anderledes end i første runde, forklarer Regitze Sølling Wils i mailen til BuildingTech. Projektet har fået støtte fra Sundhedsstyrelsen.

Spørgsmålet om, hvor meget asbest vi konstant udsættes for, blev særlig aktuelt efter, at 155 beboere i maj blev evakueret fra den almene boligforening Smedeparken i Sorø. 

Næsten umålbart

I første omgang blev der målt et indhold, der var markant højere end den vejledende grænseværdi, men efterfølgende målinger viste et næsten umålbart niveau.

Det rejste en diskussion om, hvorvidt indholdet i Sorø-boligerne i virkeligheden stammede fra baggrundsniveauet i vores byer - og dermed, om evakueringen var unødvendig.

Powered by Labrador CMS