Skolestart kan være en dyr omgang
Forældre til skolesøgende børn bør få et overblik over de forventede øgede udgifter i august og kommende måneder, lyder rådet fra økonomer
Ferietiden går på hæld for mange familier i august, og landets skoler åbner dørene igen til et nyt skoleår.
Hvert år skifter omkring 60.000 børn fra dagtilbud til skole.
Første skoledag er en stor dag, men den er ikke gratis.
Det fortæller Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Sydbank.
Den dyreste måned
- Forældre må forvente flere engangsudgifter i starten af skoleåret og nye faste udgifter, siger hun og tilføjer, at august typisk vil være den dyreste måned.
Det er især gældende, hvis forældrene skal anskaffe sig både skoletaske, gymnastikpose, gymnastiktøj og sko, penalhus med indhold, madkasse og drikkedunk, regntøj og mobiltelefon.
- Børn vokser hurtigt, så det er ikke sikkert, at det tøj, som de har med fra dagtilbuddet, stadig passer dem, siger hun og tilføjer:
Køb brugt
- Forældrene kan overveje at købe noget af det brugt fra for eksempel Børneloppen, Reshopper og Tøjskatten.
Udstyr som eksempelvis en skoletaske vil typisk være dyrest lige op til skolestart.
Så det kan måske være, at der er penge at spare ved at købe nødvendige ting i perioder med lav efterspørgsel, siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.
- Det er lidt som at købe vinterstøvler om sommeren, siger han og foreslår, at man orienterer sig bredt i udvalget.
Lav budget
I august vender mange danskere tilbage til hverdagens pligter og udgifter. En af de udgifter for forældre til skolesøgende børn er madpakken.
Jeppe Juul Borre råder til, at man får lavet et budget, hvor de forventede udgifter fremgår, så man undgår overraskelser.
- En madplan og ugentlige indkøb vil være en rigtig god hjælp til de familier, som ikke har været vant til at smøre madpakke til barnet i børnehaven, siger cheføkonomen.
Foruden madpakken kan det være, at barnet også skal have lommepenge med i skole.
Lommepenge
Det fremgår af en undersøgelse som analyseinstituttet Wilke har lavet for Sydbank, at fire ud af ti børn, der starter i skole, får lommepenge.
Ann Lehmann Erichsen understreger, at forældre skal beslutte i deres eget tempo, om barnet skal have lommepenge.
Men det kan være godt at lære børn om penge på et tidligt tidspunkt - for eksempel ved at involvere dem i indlevering af pant og give dem ansvar for egne lommepenge.
Anskaf en sparegris
- Forældrene kan anskaffe en sparegris og aftale med barnet, at panten kommer i sparegrisen til barnet, hvis han eller hun hjælper med at pante, siger hun.
- Barnet kan få ansvaret for at huske at medbringe panten på indkøb med forældrene, komme dem i maskinen, tage bonen, passe på den og indløse den.
Ifølge Ann Lehmann Erichsen kan lommepenge til barnet udgøre 20 kroner om ugen. Det svarer til godt 800 kroner årligt.