Skolestart: Husk fisk i madpakken

Med den nye heldagsskole er der brug for, at landets skoleelever får mere energi til at klare flere timer på skolebænken.
Offentliggjort Sidst opdateret

Kosten spiller en stor rolle for indlæring og trivsel i skolen, og forskning viser, at forældre i høj grad påvirker børns spisevaner. Med den nye heldagsskole, bør vi derfor være ekstra opmærksomme på vores børns kost. Begynd med madpakken, lyder opfordringen fra madkundskabslæreren.

Med den nye heldagsskole er der brug for, at landets skoleelever får mere energi til at klare flere timer på skolebænken. I den forbindelse er det vigtigt at fokusere på elevernes kost. En ny undersøgelse fra Fiskebranchen viser, at fire ud af fem danskere spiser for lidt fisk. Kun 21 procent spiser fisk to gange om ugen, og undersøgelser fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danske børns fiskeindtag gennem flere år har været faldende, og i dag er under halvdelen af de anbefalede mængder.

– Børn tager madvanerne med hjemmefra, fordi det jo er forældrene, der laver maden. Eksempelvis er der en klar sammenhæng mellem overvægtige forældre og overvægtige børn. Det samme gælder fisk. Vores undersøgelser viser nemlig, at de grupper i samfundet som spiser mest fisk, også har de børn, som spiser mest fisk, siger Anders Budtz Søndergaard, sociolog i DTU Fødevareinstituttet.

Forskning viser også, at børn kan lide at spise det, de er vant til. Derfor er fisk nødt til at indgå i den daglige kost, men det er et problem hvis forældrene ikke spiser fisk, og det er her madpakkerne, ifølge Lone Carlson, der er Madkundskabslærer og formand for Foreningen for Madkundskab, kan gøre en forskel. Hvis der var fiskepålæg på blot én af de daglige rugbrødsmadder, ville vi nemlig hurtigt komme op på knap halvdelen af de anbefalede 350 gram fisk om ugen.

– Nu hvor skolestarten står for døren, er det også tid til igen at smøre madpakker, og derfor er det oplagt at smøre madder med fisk og fiskepålæg. Jeg har rigtig gode erfaringer med at lave fisk med eleverne, så det er bestemt ikke smagen, der er årsag til, at de ikke får nok fisk. Smør madpakker med eksempelvis fiskefrikadeller – det har altid været et hit hos børn. Eller lav madder med torskerogn, eller giv dåsen med makrel med, så dit barn først åbner den i skolen – så ligger den ikke og lugter i skoletasken, sige Lone Carlson.

Fisk, og især fed fisk, er mest kendt for sit indhold af omega-3 fedtsyrer, men fisk er også en rigtig god kilde til D-vitamin, jod og selen. Af samme årsag anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi spiser 350 gram fisk om ugen.

Powered by Labrador CMS