Skoler om genåbning: -Det er snobberi
Gymnasierne får onsdag lov til at åbne for deres afgangselever, mens elever på en erhvervsfaglig uddannelse, der skal op til svendeprøve, må blive hjemme
Det møder kritik fra erhvervsskolerne, at gymnasierne onsdag får lov til at åbne for deres afgangselever, mens elever på en erhvervsfaglig uddannelse, der skal op til svendeprøve, fortsat må blive hjemme.
Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier, siger til Dagbladet Information, at erhvervsskoleeleverne ikke får lov til at afslutte deres uddannelse “på en ordentlig måde” på linje med studenterne.
– Det giver dem følelsen af, at de faktisk er mindre værd. Vi har haft den ene regering efter den anden, som har opfordret flere unge mennesker til at tage en erhvervsuddannelse. Og så er det alligevel dem, der kommer sidst – igen, siger Lars Kunov til Information.
Direktør på Hotel- og Restaurantskolen i København, Anne-Birgitte Agger, kalder over for Information regeringens prioritering for “uddannelsessnobberi”. De har HTX-elever, som kan møde op i skole onsdag, mens erhvervsskoleeleverne altså fortsat må blive hjemme.
– Det er rigtig uretfærdigt, at dem, man genåbner for, er gymnasieeleverne og ikke vores elever. Det er uddannelsessnobberi af værste art, hvis vi ikke bliver stillet lige med 3.g’erne, siger hun til Information.
Svendeprøver aflyses
Som det ser ud nu, betyder det, at der på Hotel- og Restaurantskolen er 200 elever, som risikerer at få aflyst deres svendeprøve i de kommende måneder frem til sommer.
Uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, Jens Kristian Thulesen Dahl, undrer sig også over prioriteringen.
– Det lugter af uddannelsessnobberi, og det er ikke acceptabelt. Jeg vil gå til ministeren og høre, hvorfor vi ikke lever op til det, jeg egentlig synes, der blev aftalt. Nemlig, at alle de steder, hvor det forsvarligt kunne gennemføres, der skal de her svendeprøver gennemføres, siger han til Information.
Den enkelte skoleleder på en erhvervsskole kan tage en beslutning om at give elever lov til at tage selve svendeprøven på skolen. Men det er ifølge Lars Kunov “et stort ansvar og beslutning”, som politikerne lægger over på den enkelte skoleleder.
– Imens har man på gymnasieområdet valgt at træffe en regeringsbeslutning. Jeg synes, at det er underligt, at man ikke kan tage den samme stilling ift. eleverne, der skal til svendeprøve, siger Lars Kunov.
Børne- og Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil understreger i en mail til Information, at regeringen opfordrer erhvervsskolerne til at afholde svendeprøver i det omfang, at det kan lade sig gøre. Hun forholder sig dog ikke til kritikken om, at erhvervsskoleeleverne ikke får lov til at være fysisk til stede på skolerne og modtage undervisning op til deres afsluttende eksamen.
– Intet ligger mig fjernere end uddannelsessnobberi. På erhvervsuddannelsesområdet har det vigtigste for regeringen været at sikre fleksible rammer om svendeprøverne. Derfor har vi gjort det klart, at skolerne så vidt muligt skal bestræbe sig på at afholde svendeprøver. Vi har også udstyret dem med muligheden for at udstede administrative svendebeviser, lyder det fra ministeren.