Skift vinen ud: Sådan skal du drikke øl til nytår

Vil du skifte vinen ud med øl nytårsaften, er IPA eller mørke juleøl gode bud til fisk og kød.

Det klassiske glas bobler til midnat hører sig nytåret til. Men vil du prøve noget anderledes i år, kan du prøve kræfter med en champagneøl i stedet for brut og champagne. KLIK videre og se, hvordan du skal servere din øl. (Arkivfoto) Foto: François Nascimbeni/AFP
Det klassiske glas bobler til midnat hører sig nytåret til. Men vil du prøve noget anderledes i år, kan du prøve kræfter med en champagneøl i stedet for brut og champagne. KLIK videre og se, hvordan du skal servere din øl. (Arkivfoto) Foto: François Nascimbeni/AFP
Offentliggjort Sidst opdateret

Det er oftest vin og bobler, der udgør festfyrværkeriet for ganen, når danskerne fejrer nytårsaften.

Artiklen fortsætter under videoen

Men øl kan også sagtens bruges til nytårsbordets torsk og oksesteg, mener ølekspert Christian Andersen, der er formand for Øl & Madudvalget hos Danske Ølentusiaster.

– Øl har en kvalitet og spændvidde i typer og aromaer, og det vil næsten være synd, hvis øllet ikke også bliver en del af drikkevarerne nytårsaften, siger han.

Sammen med Ølekspert og foredragsholder Carsten Berthelsen guider han her til, hvilke øl du skal stille på nytårsbordet.

1) Til stegen

Er der oksekød på menuen, skal du finde en mørk øl med en hårdt ristet malt.

– Oksestegen og en stærk bock eller en strong ale passer godt sammen, men man kan også prøve en porter eller stout. Gør man det, er der en anelse mere smæk på det hele, siger Christian Andersen.

Han anbefaler en Fanø Julebryg, som er en let sød og krydret porter på 7,5 procent.

Skal I til gengæld have kalv, behøver øllet ikke være så mørkt.

– Til kalvekødet kan man vælge den forholdsvis milde Irma Julebryg på 7,2 procent. Det er en brown ale med belgiske noter, siger Christian Andersen.

2) Til fisken

Bagt torsk er også en klassiker på nytårsbordet, og her er det en IPA – Indian Pale Ale – du bør gå efter.

Der findes mange IPA-øl på markedet, og de er kendt for at være bitre i smagen. Men de moderne IPA er mere aromatiske med smag af grape, mango, ananas eller passionsfrugt, og det passer godt til torsk.

– Jule IPA fra Nørrebro Bryghus har en fornem aroma af appelsinsaft og blomster, og det er lige noget til bagt torsk, siger Christian Andersen.

Han peger ligeledes på Crazy Christmas IPA fra Svaneke Bryghus, som er en mere ligefrem IPA, hvor smagen af morgenfrue og kamille passer godt til fisken.

3) Den, der bobler

Ølekspert og foredragsholder Carsten Berthelsen anbefaler en Jakobsens Pale Ale til fisken.

Men savner du det boblende element fra champagnen, er der også mulighed for at kombinere det med ølsmagen.

– Der laves en fremragende belgisk champagneøl kaldet Deus Brut des Flanders. Her laver man en traditionel øl i Belgien, som herefter transporteres til et vindistrikt, hvor man tilsætter champagnegær, fortæller Carsten Berthelsen.

De mousserende champagneøl er generelt gode til fisk, og de er samtidig et festligt indslag på nytårsbordet, lyder det fra øleksperten.

Powered by Labrador CMS