Skibsinspektør kan tvinges i retten for at åbne munden
Norsk politi overvejer næste skridt for at få pensioneret embedsmand i tale om brandene på Scandinavian Star.
En pensioneret skibsinspektør vil muligvis blive indkaldt til et retsmøde for at fortælle om, hvad han ved i sagen om brandene på færgen Scandinavian Star.
Foreløbig har Flemming Thue Jensen afvist at lade sig afhøre af såvel norsk som dansk politi.
Torsdag gav han Københavns Politi et afslag.
Men nu venter næste skridt. Norsk politi vil ifølge avisen Verdens Gang bede deres danske kolleger om at arrangere et såkaldt indenretligt forhør.
Det betyder, at afhøringen foregår i et retslokale, og at dommeren noterer, hvad der bliver sagt.
Imidlertid har Københavns Politi endnu ikke modtaget en anmodning om en afhøring i retten, oplyser advokaturchef Dorit Borgaard først på eftermiddagen fredag til Ritzau.
I interviews og på et pressemøde fortalte Flemming Thue Jensen forleden om sine iagttagelser som undersøger for Søfartsstyrelsen tilbage i april 1990.
Han og en kollega undersøgte færgen, da den var slæbt ind til Lysekil på den svenske kyst. 159 mennesker var omkommet.
Den tidligere skibsinspektør siger, at han i to tilfælde mundtligt sagde til norske efterforskere, at de burde interessere sig for to besætningsmedlemmer som mulige gerningsmænd.
Han blev dog aldrig afhørt. Manglende tillid er hans begrundelse for nu ikke at ville lade sig afhøre af politiet.
I Oslo siger efterforskningslederen dog, at politiet forventer, at Thue Jensen åbner munden.
– Det er naturligt at bede om en grundig redegørelse, sådan at politiet får mulighed for at undersøge substansen i dette, siger Terje Bechmann Dahl ifølge Verdens Gang.
Ifølge loven har borgere pligt til at besvare spørgsmål som vidner – med mindre de har fået fortrolige informationer som præst, læge eller advokat, eller hvis de risikerer at inkriminere nærtstående.
Hvis en person nægter at besvare spørgsmål, giver retsplejeloven mulighed for at lægge pres på den modvillige.
Det mildeste middel er en bøde. I sidste ende kan en tavs borger blive sat i arresten. Indespærringen kan vare i op til seks måneder.
/ritzau/