Skeptikeren står fast i klimadebatten

Efter 20 år i Folketinget og 20 år i Europa-Parlamentet sluttede Margrete Aukens politiske karriere i 2024. 6. januar fylder SF-profilen 80 år

Offentliggjort Sidst opdateret

Margrete Aukens Afsked med Politikken

Margrete Auken, en markant skikkelse i dansk politik, afsluttede sin karriere efter 40 år som folkevalgt. Hun har haft en betydelig indflydelse både i Folketinget og Europa-Parlamentet.

Auken, der fylder 80 år den 6. januar, har været en stærk stemme i miljøpolitikken. Hendes engagement i EU blev styrket af hendes interesse for miljøspørgsmål, selvom hun oprindeligt var skeptisk over for Danmarks medlemskab.

Hendes direkte stil og stærke holdninger har gjort hende til en elsket og kontroversiel figur. Hun efterlader en arv af politisk engagement og en familie med dybe rødder i dansk politik.


Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Trods fire år i EU-Parlamentet var det nok ikke et flertal i den brede befolkning, der for alvor kendte den unge SF'er Kira Marie Peter-Hansen, da hun ved EU-valget i juni blev den store stemmesluger og sikrede SF tre mandater.

Men i Kira Marie Peter-Hansens første fire år i Bruxelles havde hun en erfaren læremester, der var langt mere kendt i befolkningen.

Da Margrete Auken på SF's landsmøde i 2023 meddelte, at hun ikke genopstillede ved næste EU-valg, gik landets medier straks i breaking news, mens hun modtog en lang hyldest fra de omkring 500 medlemmer. Heriblandt en rørt formand Pia Olsen Dyhr.

Har fyldt meget i SF

Der er ingen tvivl om, at Margrete Auken, der 6. januar fylder 80 år, har fyldt meget i SF. Hun var gang på gang et sikkert kort ved EU-valg trods partiets svingende opbakning nationalt.

- Jeg har lyst til at gå op og sige aprilsnar, lød det kort efter fra Margrete Auken, da hun havde annonceret sit stop.

Og det var da også en helt ny hverdag, hun så frem til.

Margrete Auken nåede i alt 40 år som folkevalgt - 20 år i Folketinget og 20 år i Europa-Parlamentet.

Ved europaparlamentsvalget i 2019 fik Margrete Auken (SF) næsten 200.000 personlige stemmer og blev valgets tredjestørste stemmesluger. Fem år senere genopstillede hun ikke efter 20 år i Bruxelles.

Miljøpolitik og EF

Hun meldte sig i 1972 ind i SF, dagen efter at danskerne ved en folkeafstemning havde stemt ja til at blive en del af EF.

Et ja, som ikke faldt i Aukens smag. Hun var dengang bange for, at Danmark ville blive opslugt af særligt Tyskland, har hun senere fortalt.

Siden ændrede hun sin holdning til det europæiske samarbejde - særligt på grund af miljøpolitik, der gennem årene har været en mærkesag for Auken.

I 2004 blev hun valgt til Europa-Parlamentet for første gang.

Inden da havde Margrete Auken en lang karriere i Folketinget som medlem fra 1979 til 1990 og igen fra 1994 til 2004. Undervejs sad hun blandt andet i Præsidiet i ti år.

Gjorde indtryk overalt 

Uanset om det var på Christiansborg eller i Bruxelles, gjorde Margrete Auken indtryk med sin direkte stil.

I et Information-portræt fra maj beskrev Pia Olsen Dyhr hende som "en politiker med stærke holdninger, som folk enten elsker eller hader".

I samme portræt erkendte Auken også, at hun er "underfrankeret, når det gælder tålmodighed".

Margrete Auken er søster til afdøde Svend Auken, der er tidligere formand for Socialdemokratiet. Hendes datter Ida Auken sidder i Folketinget for Socialdemokratiet.

Med sin mand, Erik A. Nielsen, har hun også datteren Kirsten og sønnen Sune.

Margrete Auken er kandidat i teologi og arbejdede i mange år som sognepræst på Frederiksberg.

Powered by Labrador CMS