Skal du lease eller købe din nye bil?

Kilometerbehov, bilens størrelse og din tekniske fingersnilde er noget af det, du skal overveje, før du vælger at lease bil.

Offentliggjort Sidst opdateret

Flere og flere vælger at lease bil, og især i de større danske byer er leasing i fremgang. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig er leasingmarkedet dynamisk, og der kommer hele tiden nye priser, produkter og udbydere på markedet.

Men hvornår kan det betale sig at lease fremfor at eje?

Artiklen fortsætter under videoen

Det kan det blandt andet, hvis du skifter bil ofte – eksempelvis hvert tredje år, siger Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom hos FDM

– Hvis man køber bilen, står man for alle værditabene, som især er store de første år. Så hvis man er glad for at skifte bil jævnligt, er det oplagt at lease, for så skal man ikke tænke over værditabet, siger han.

Her skal du nemlig bare returnere bilen, når kontrakten er udløbet – uden at tænke over, hvad den kan sælges til.

Størrelsen betyder noget

Bilens størrelse spiller også ind. Jo større bil, jo bedre kan det i snit betale sig. Hvis du drømmer om en mikrobil, kan det ikke betale sig.

En mikrobil koster cirka 65-70.000 kroner at lease i tre år. Men fra ny koster den 100.000 kroner, og den taber ikke 70.000 kroner i værdi på tre år. Samtidig er driftsomkostningerne begrænsede.

– Her vil man stå med mere værdi, hvis man køber fremfor at lease, siger Jan Lang, der er markedsanalytiker for Bilbasen.dk, som har kigget 70 leasingtilbud igennem.

Hvor mange kilometer?

Som det næste skal du afdække dit kilometerbehov. Leasingprisen følger nemlig antallet af kilometer.

– Der mange skarpe tilbud, hvor man må køre 15-20.000 kilometer på årsbasis. Men hvis har behov for mere end det, er det typisk ikke en god forretning, siger Jan Lang.

Værksted og vedligehold skal også indgå i overvejelsen. Leasing er især oplagt, hvis du ikke selv vil rode under kølerhjelmen.

– Leasing er nemt og bekvemt, fordi aftalerne typisk tilbydes med service, reparation og værkstedsaftaler. Så hvis man ikke har forstand på eller tid til vedligehold, er leasing oplagt, siger Ilyas Dogru.

Sikkerhed

Det vil også være attraktivt for dem, som bare trives med at kende budgettet.

– Når du leaser, skal du ikke tænke på, om koblingen ryger, og hvad det vil koste. Du har derimod sikkerheden i en fast abonnementspris. Og det er det argument, vi oftest hører fra brugerne, siger Jan Lang.

Samtidig er det billigere at komme ind i gang. Når du laver leasingkontrakt, er førstegangsydelsen typisk et sted mellem 10.000 og 15.000 kroner.

Hvis du derimod skal købe bilen og finansiere med et lån, skal du typisk lægge 20 procent i udbetaling – altså 50.000 kroner, hvis bilen koster 250.000 fra ny.

– For unge eller nye bilejere kan leasing være en billigere måde at få adgang til en bil, siger Ilyas Dogru.

Powered by Labrador CMS