Skal du bytte julegaver? Det kan du måske ikke få lov til
Hvad er forskellen på bytteret og returret? Få svarene på dine bytte-spørgsmål her.
Har du fået lige præcis, hvad du ønskede dig i år? Nej? Så er det om at komme ud i butikkerne og stå i kø med alle de andre, når det torsdag den 27. december bliver store-byttedag.
Her vil tusindvis af danskere gå på gaden for at bytte det, der ikke lige sad i øjet.
Men faktisk er du ikke sikker på hverken at kunne få pengene tilbage eller bytte den kiksede gave. Det har Kathrine Bjørnager, der er chefkonsulent i Forbrugerklagenævnet, tidligere fortalt til Ritzau.
– Har man købt i en butik, så gælder der faktisk ingen regler for, at man har krav på at bytte sin gave. Så skal det være aftalt på den måde, at butikken har oplyst dig om bytteret. Ofte vil det stå på bonen, siger hun til Ritzau Fokus.
Er du sikker på, at den røde sweater eller de umoderne sko kan byttes, så skal de selvfølgelig være i samme stand, som da du fik dem.
Men der er også forskel på, hvad der kan stå nederst på bonen. Du kan nemlig både have fået bytteret, så du må vælge en anden vare i butikken, men du kan også have returret. Hvad det betyder, og meget mere, kan du blive klar over, ved at læse med i galleriet over artiklen.
En evig kilde til forvirring
De fleste butikker bytter gerne, hvis der er et byttemærke på varen. Og har man en kvittering med, er der også en god sandsynlighed for, at butikken tager varen retur og udbetaler beløbet.
Men byttereglerne er ifølge Vagn Jelsøe, der er vicedirektør hos Forbrugerrådet Tænk, en vedvarende kilde til forvirring blandt danskerne.
– Vi har en telefonrådgivning, hvor vi rådgiver 10.000 mennesker om året, og vi ved af erfaring, at der er stor forvirring om byttereglerne, har Vagn Jelsøe tidligere sagt til Ritzau.