Skal dit barn slippe for jordnøddeallergi? Sæt jordnødder på menukortet

Der er kommet en ny måde at bekæmper allergier. Og det strider imod enhver fornuft.

Med det her tip kan dine børn slipper for at udvikle allergi.Arkivfoto: SCANPIX
Arkivfoto: SCANPIX

Offentliggjort Sidst opdateret

I de senere år er flere og flere børn blevet ramt af jordnøddeallergi. Selvom årsagen ikke er kendt, er eksperter nu sikre på, at de har fundet løsningen: Jordnødder.

Forældre, børnelæger og andet sundhedspleje bliver nu rådet til at fodre babyer mad med jordnødder. Det er et forsøg på at komme fremtidige allergier til livs. Et bjerg af beviser peger nemlig på, at der er et tidsrum, hvor kroppen er mere tilbøjelig til at tolerere mad i stedet for at reagere på den. Og eksperter er sikre på, at man i det tidsrum kan lære kroppen ikke at være allergisk overfor maden, hvis man spiser den.

Derfor er sundhedsstyrelsen i USA nu kommet med nogle retningslinjer til hvordan man bedst undgår jordnøddeallergi. Retningslinjerne er delt op i tre dele alt efter hvor stor barnets risiko for at udvikle allergi er. Det skriver mediet Ars Technica.

Jo større risiko, jo flere nødder

Babyer med høj risiko lider ofte af alvorlig eksem, æggeallergi eller begge dele. Her råder eksperterne til, at børnene forsøger sig med mad der indeholder jordnødder, når de er mellem fire og seks måneder gamle, men først efter børnene er begyndt at få fast føde. Forældrene skal konsultere sig med en sygeplejerske, og det er måske nødvendigt at lade barnet få taget en allergitest først.

Børn med moderat risiko for at udvikle jordnøddeallergi lider også ofte af eksem, men ikke i ligeså alvorlig grad. Her mener eksperterne, at børnene skal introduceres for mad med nødder, når de er seks måneder gamle.

Hvis barnet har en lav risiko, ingen eksem eller anden form for allergi kan nøddespiseriet vente ligeså længe, som forældrene vil have det.

Advarsel fra eksperter

Eksperterne understreger også, at det kan være farligt at give så unge børn hele jordnødder eller jørdnøddesmør, da de kan blive kvalt. I stedet skal forældre blande jordnøddesmør med vand, mælk eller babymad. De kan også drysse jordnøddepulver eller røre nøddecreme i yoghurt, æblesauce eller andet mad, der er nemt at sluge.

Forældre rådes til at give deres børn mellem seks og syv gram af jordnødder, spredt ud over tre måltider i løbet af en uge.

Retningslinjerne er baseret på flere nye studier, der viser, at hvis barnet bliver udsat for jordnødder i en ung alder, er risikoen for allergi lavere. Blandt beviserne er et banebrydende forsøg fra 2015, der omhandlede mere end 600 børn med høj risiko for jordnøddeallergi.

Forskerne delte børnene op i to grupper. Den ene gruppe skulle undgå jordnødder, den anden fik jordnødder serveret. Da børnene blev fem år tjekkede forskerne resultatet. Her viste det sig, at 13,7 procent af de børn der ikke fik jordnødder havde udviklet allergi. Kun 1,9 procent af dem, der fik serveret jordnødder, var blevet allergiske.

I 2010 var to procent af alle børn i verden allergisk overfor jordnødder. I 1999 var det kun 0,4 procent.

Powered by Labrador CMS