Skagerrak er oversvømmet af skrald
Der er 1000 stykker affald per 100 meter kyst ved Skagerrak, hvilket er 10 gange så meget som ved Østersøen.
På strandene langs med Skagerrak er der fundet 10 gange så meget affald per 100 meter som på kysterne i det indre farvand ved Østersøen, skriver Politiken.
Det viser en rapport, som kommer i næste uge fra Nordisk Ministerråd. I gennemsnit er der 1.000 stykker affald per 100 meter kyst ved Skagerrak, mens der er under 100 per 100 meter ved Østersøens kyster.
– Kilderne er fiskeri og skibstransport i området, men også havstrømme og vind bærer fiskenet og andet affald med fra Nordsøen.
– Havstrømmene resulterer i, at plasten bliver i farvandet, hvor den ophober sig, forklarer Jakob Strand, miljøbiolog og seniorforsker ved Aarhus Universitet, der sammen med en række forskere står bag den nye rapport.
Det er alvorligt for fiske- og fuglelivet i Skagerrak, mener han. Over halvdelen af fuglene i Skagerrak overskrider miljøkriteriet for plast ophobet i maven i henhold til den nordøstatlantiske havkonvention.
Det gælder for eksempel den mågelignende mallemuk, mens andre fuglearter, for eksempel sule og strandskade, kan få næbet viklet ind i plast, når de søger føde eller bygger reder.
Tallene fra den nye rapport stammer blandt andet fra Kimo, som er et netværk af kystkommuner. Kommunerne står for oprydning af vestkysten i påsken.
– Langs vestkysten finder vi især dunke, spande, tråd, reb, netrester og fiskekasser, fortæller Ryan Metcalfe, der er koordinator for Kimo, til Politiken.
Den nye rapport kommer, samtidig med at Danmark skal implementere den europæiske havstrategi, som vi skrev under på i 2008, hvor vi forpligtede os til at reducere affald på kyststrækningerne i 2020.
Der er bestilt en redegørelse over plastforurening af danske farvande og øget opsyn med nogle strande, oplyser miljøministeren. Foreløbig er der ikke initiativer til ny lovgivning på området.
– Først skal vi vide, hvordan forureningen i havene opstår, og derfor har jeg bedt Naturstyrelsen om at overvåge mængden af marint affald og mikroplast, så vi får noget mere viden om, hvor stort problemet er, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til Politiken.
/ritzau/