Sikkert sankthans-bål: Her er reglerne du skal kende før du tænder
Dit sankthans-bål må blandt andet ikke tændes med brandfarlige væsker som benzin eller sprit. Få de vigtigste regler her.
Når du tænder dit sankthans-bål, så husk, at det kun er heksen, som skal brændes af sankthansaften. Ikke hverken stråtækte huse, marker eller andet let antændeligt.
Alligevel går det til tider galt, når vi samles om det traditionsrige sankthans-bål og synger midsommervisen “Vi elsker vort land”.
I galleriet her over kan du læse gode råd til, hvordan du får en sikker sankthans efter alle bogens regler uden at du får problemer med dit sankhtans-bål.
Sankthans-bål
Cand.mag. Gitte Kjær, der selv har en blandet historisk/etnologisk baggrund, beretter i bogen “Sankt Hans – Glædens fest (Strandberg)”, at rødderne til vor festligholdelse af sankthans går helt tilbage til hedensk tid.
Hun har sporet midsommerbålet til en romersk hyrdefest ved navn palilia, ved hvilken der den 21. april blev tændt bål for at holde ulvene borte og drive sygdomme væk fra kvæget. Vidnesbyrd er først sporet hos en vis afrikansk biskop ved navn Fulgentius i begyndelsen af 500-tallet.
Her hos os er det i Olaus Magnus’ krønike vi finder noget om maj-festen i 1500-tallet, hvor man 30. april tændte såkaldte Valborgsblus. Første gang, at netop sankthans forbandtes med heksetroen var da en vis Abelone Ipsen blev indstævnet for Aalborg Byting 1619.
Hvorfor hun blev indstævnet: Jo, en anden kvinde, Anne Andersdatter, havde sankthansaften mødte Abelone uden hat, forklædeløs, men det værste var, at Apelone havde lovet hende “en diuffels færd”. Det er Gitte Kjærs fortjeneste som den første at have påpeget forbindelse mellem to traditioner: Den om hekseforfølgelse og den om bålbrænding.
Derfor er det en folkefest
Vil du vide mere om traditionerne omkring sankthans? Så skal du læse med i denne artikel på Newsbreak.dk – Sankt Hans: Religion, bål, hekse og fest.
Her får du forklaringen på, hvorfor det hedder sankthans, samt andre gode relevante oplysninger om den folkefest, hvor en stor del af Danmark tænder sankthans-bål og brænder hekse af.
Kilder: Advodan og Beredskabsstyrelsen