Sikkerhed når du griller: Sådan undgår du bæ, bræk og død

Sikkerhed, når du griller, er vigtigt for at undgå elendighed.

Offentliggjort Sidst opdateret

Grillsæsonen er over os.

Temperaturer og sol er med os i disse dage, og det trækker sædvanen tro danskerne op fra sofaen og ud af køkkenet. I stedet drages vi mod den lille runde eller store firkantede på terrassen eller altanen. Grillen, forstås.

Mange glemmer dog, at noget af det vigtigste i denne helt særlige sæson er sikkerhed, når du griller. Af samme grund søsatte Fødevarestyrelsen for et par år siden en løbende kampagne, der skulle oplyse om netop det. Manglende grill-sikkerhed og -hygiejne kan nemlig have vidtrækkende konsekvenser.

I toppen af artiklen her kan du se, hvordan din grill-sæson undgår at munde ud i bæ, bræk eller i værste fald død.

Farlige bakterier

Som udgangspunkt er noget af det værste ved grilleriet, at helt normal køkkenhygiejne ofte går fløjten, og det er medvirkende til – vurderer Fødevarestyrelsen – at mange smittes med campylobacter.

Det er en bakterie, der stammer fra og findes i mange dyrs tarme, og smittefaren er derfor størst, når råt kød kommer i kontakt med færdiggrillet kød. Forstået på den måde, at du – når du bruger samme grill-“værktøj” til det rå og det færdig-grillede kød – udsætter dig selv for unødvendig smittefare.

Statens Serum Institut registrerer årligt 4.500, der er blevet syge af campylobacter. Men vurderer, at det reelle tal sandsynligvis er 10-20 gange højere, fordi mange ikke går til lægen.

– Få dråber k​​ødsaft fra det rå kød på den stegte pølse kan være nok til, at maven vender rundt, skriver Fødevarestyrelsen i forbindelse med kampagnen.

Hvis man er syg af campylobacter, kan man få endog meget voldsom mavepine og diarré. Andre symptomer er kvalme og feber.

Dumhed og uforsigtighed

Sikkerhed i grilleriet er vigtigt, også – og måske især – selv om du er en af de mange tusinde danskere, der har investeret i en gas-grill. En gas-grill fungerer ved, at der lukkes gas ind under risten, der så antændes. Det er let og smart, men altså heller ikke ufarligt.

Sikkerhedsstyrelsen har derfor udarbejdet en række ikke uvæsentlige hensyn, der er vigtige at tage, når du gas-griller. Disse råd kan du – som de fra Fødevarestyrelsen – se i galleriet over artiklen her.

Men helt generelt handler det naturligvis om at udvise agtpågivenhed over for åben ild, og det gælder naturligvis også for en traditionel kul-grill.

Ild brænder. Det ved de fleste af os, og rent faktisk rykker brandvæsener omtrent 100 gange om året ud til brande forårsaget af grill-mad. Det vurderer Beredskabsstyrelsen, der samtidig oplyser, at det naturligvis er komplet forbudt at grille indendøre. Det skyldes kulilte, der udvikles. Det er tilsyneladende fortsat et problem. For eksempel omkom en 49-årig mand og hans 12-årige datter i en lejlighed i Taastrup efter at have tændt grill indendøre.

Powered by Labrador CMS