SF vil afsætte to milliarder til psykiatrien
Psykiske patienter bliver gang på gang forbigået, når politikerne deler penge ud til sundhedsområdet. Det mener SF, der nu vil afsætte to milliarder kroner til at forbedre psykiatrien.
»Vi mener, at der skal være ligestilling mellem folk med en fysik og en psykisk sygdom. Også når pengene skal fordeles, så man ikke glemmer psykiatrien og alene giver området penge gennem SATS-puljen. Man skal også være i stand til at sætte det på finansloven,« siger psykiatriordfører Özlem Cekic (SF).
Pengene skal ifølge SF tages fra det økonomiske råderum på 20 milliarder kroner, som Danmark har i øjeblikket. De to milliarder ønsker SF frem til 2020 blandt andet at bruge på at styrke kommuner og regioners fælles indsats over for unge med spiseforstyrrelser og misbrugere, der også har en psykisk lidelse. To grupper der ifølge Özlem Cekic er særligt oversete.
»Jeg noterer mig bare, at hverken Socialdemokraterne eller Venstre i deres sundhedsudspil har sat en eneste krone af til sindslidelser, samtidig med at kassen er fuldstændig åben for overbetaling af medicinalindustrien. Jeg synes simpelthen ikke, det er rimeligt, at vi ikke husker de sindslidende, når vi fordeler pengene,« siger psykiatriordføreren.
Både SR-regeringen og Venstre er i valgkampen kommet med hver deres udspil på sundhedsområdet, som ikke specifikt øremærker penge til psykiatrien.
SF vil med de to milliarder også give øget tilskud og gøre et indhug i brugerbetalingen på psykologhjælp. Allerede i sidste uge løftede partiet sløret for, at 100 millioner kroner skal gå til helt at afskaffe egenbetalingen på timer med en psykolog for unge mellem 15 og 25 år. Den idé mødte opbakning fra et flertal bestående af regeringspartierne og DF.
Tilskudsordningen til psykologhjælp for folk med moderat angst bør ifølge SF også udvides, så den omfatter alle mennesker – og ikke kun folk under 38 år, som det er tilfældet i dag.
»Det svarer lidt til, at man henvender sig på hospitalet med et brækket ben, og de så spørger, hvor gammel du er, fordi du selv skal betale for din gips, hvis du er over 38 år. Det vil vi gerne lave om, for vi synes simpelthen ikke, det er rimeligt i et rigt land som Danmark, at der er så høj brugerbetaling på at blive rask,« understreger Özlem Cekic.