SF: Varer med hormonstoffer skal mærkes
SF vil have indført et mærke for hormonforstyrrende stoffer
Vi kender astma- og allergimærket og svanemærket, og nu er det på tide at indføre et tredje mærke, som kan vise produkters indhold af hormonforstyrrende stoffer.
Det foreslår SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), efter ny forskning fra Syddansk Universitet og Odense Børnekohorte viser, at kemikalier i for eksempel madpapir og løbetøj kan øge risikoen for spontan abort hos gravide kvinder.
»Resultaterne er alarmerende. Vi bør få gang i en mærkningsordning for produkter med hormonforstyrrende stoffer, så man som forbruger – og særligt som gravid – nemt kan styre udenom produkter, der forstyrrer hormonbalancen,« siger SF-formanden.
Kvinder aborterede
I forskningsprojektet har forskere taget blodprøver på i alt 392 gravide kvinder til første svangerskabskontrol i uge 10-12 og målt niveauet af fluorerede stoffer i blodet. 56 af de testede kvinder med høje niveauer af stofferne i blodet aborterede efterfølgende.
Mærkeordningen skal ifølge Pia Olsen Dyhr forhindre, at gravide kommer i kontakt med stofferne, og være gældende, indtil stofferne helt forbydes fra EUs side. Sidstnævnte er ifølge partiformanden dog altafgørende:
Nødt til at handle
»Det er ikke første gang, vi hører om hormonforstyrrende stoffer, og at de kan forhindre os I at få børn. Men nu viser det, at kvinder decideret mister børn på baggrund af dem, og det viser, at vi er nødt til at handle. De hormonforstyrrende stoffer hører slet ikke hjemme i madpapir eller legetøj,« siger hun og fastslår:
»Vi skal have stofferne forbudt så hurtigt som muligt, men vi skal også finde en løsning, indtil vi får et europæisk forbud.«
SF har derfor lanceret et udspil med tre indsatspunkter, som handler om at få stofferne udfaset gennem EU, at få indført mærkeordningen og få afgift på de stoffer, der forstyrrer hormonbalancen.
Partiformanden understreger, at hun vil kontakte miljøminister Kirsten Brosbøl (S):
»Vi vil ikke have, at man bare sidder på hænderne i Miljøministeriet. Man skal i gang med at handle – både i Danmark og i EU. Vi har alt for længe hørt farlige historier om hormonforstyrrende stoffer, så der skal mere til end bare snak,« siger Pia Olsen Dyhr.