Seruminstituttet: Nu fylder britisk variant det hele

Den britiske variant af Covid-19 er nu så udbredt, at SSI ikke vil adskille den fra andre varianter

Nu er antallet af tilfælde med den britiske corona-variant, at SSI er holdt op med at tælle. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Siden nytår har vi frygtet, at britiske variant B.1.1.7 vil overtage og blive dominerende. Det er nu sket, fortæller Statens Serum Institut, som er holdt op med at tælle.

– Vi er holdt op med at adskille B.1.1.7 fra de øvrige varianter. Der er ikke mere tilbage end B.1.1.7, fortæller Camilla Holten Møller, læge ved Infektionsberedskabet hos SSI.

Og det er også den nu dominerende variant, der har været årsag til den store nedlukning i foråret 2021.

– Øvelsen siden nytår har været at gøre sig klar til at B.1.1.7 tager over. Det man skal huske, når man taler om, hvor meget vi har været nedlukket, er at vi skulle så langt ned, at vi var klar til at denne mere smitsomme variant overtog, fortæller hun.

Blandt verdens bedste

Seruminstituttet finder frem til mutationerne ved at undersøge deres arvemasse. Og her har Danmark også vist sig særligt gode.

– Det er genetiske tests, såkaldt hel-genom-sekvensering, der gør at vi kan bestemme det. I uge 10 sekvenserede vi 88 procent af alle prøver, hvor 73 procent var gode nok til at bestemme varianten. Danmark ligger helt i top i forhold til sekventeringskapacitet. Nogle lande sekventerer 10 procent af deres prøver. Vi topper listen sammen med Australien og New Zealand.

Men selvom det nu ikke giver mening for Statens Seruminstitut at holde øje med, hvor mange tilfælde, der er med den britiske variant, så bliver der stadig holdt øje med varianter, fortæller Camilla Holten Møller.

-Vi har holdt øje med den sydafrikanske variant, som nu rører på sig i Norge og Sverige. Det, vi hører fra andre lande, blandt andet Østrig er, at den sydafrikanske variant ikke lader til at kunne udkonkurrere B.1.1.7. Og så har den også vist nedsat følsomhed overfor AstraZeneca-vaccinen.

Det er endnu usikkert, hvad der gør mutationerne mere smitsomme. Der har tidligere været tale om, hvorvidt det var mængden af virus man udskiller, også kaldet viral load, men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

-Der er ikke nødvendigvis et højere viral load. Det er uafklaret, hvad der er årsagen til at den smitter mere. Det er blandt andet vist at varianten binder sig mere effektivt til ACE-2 receptoren, siger Camilla Holten Møller, som henviser til de celler i kroppen virusset binder sig til, når det smitter.

Powered by Labrador CMS