Seruminstitut advarer om at åbne grænserne
En grænseåbning kan medføre, at smittede personer rejser ind og starter nye smittekæder, fastslår SSI-rapport.
En åbning af grænserne er et stort ønske fra de borgerlige partier og De Radikale.
Forud for forhandlinger om en yderligere genåbning kommer der dog en advarsel i en ny rapport fra Statens Serum Institut, SSI.
Kan øge risiko
I rapporten påpeger SSI, at en åbning af grænserne kan medføre, at smittede personer vil rejse ind i landet og derved kunne starte nye smittekæder. Det kan få betydning for smittetrykket i Danmark.
– Det kan også betyde, at der kommer flere mennesker til ferieområder, og dette vil give øget risiko for at eksisterende smitte kan spredes.
– Størrelsen af risiko for introduktion af nysmitte vil være afhængigt af Covid-19 forekomsten i de lande, som personerne kommer fra.
– Da forekomsten af smittede dels kan variere i forskellige regioner i de enkelte lande dels kan variere over tid, er det ikke muligt kvantitativt at forudsige, hvilken effekt grænseåbninger vil have på smitteforekomsten i Danmark, hedder det i rapporten.
Opmærksom statsminister
Tidligere har statsminister Mette Frederiksen afvist grænseåbningen, men dog udtalt, at hun er opmærksom på spørgsmålet om grænseåbningen.
Umiddelbart har hun forklaret, at det er en del af genåbningen, der kan øge smittetrykket, derfor er grænseåbningen er i statsministerens øjne et kapitel for sig.
– Det, man sundhedsfagligt rådgiver os om, er, at hvis der kommer en borger ind fra et land, hvor smittetrykket er det samme som i Danmark, er der ikke snævert set en øgning af risikoen ved den borger. Men antallet betyder noget, har hun tidligere udtalt.
Tyskland åbner grænsen
I starten af maj besluttede den tyske indenrigsminister Horst Seehofer (CSU), at åbne grænserne til Danmark. Den trinvise åbning sker fra den 15. maj 2020.
Beslutningen blev taget efter at det danske mindretalsparti i Sydslesvig lagde pres på deltstatsregeringen i Kiel for at tage spørgsmålet op med de centrale myndigheder i Berlin, som grænsekontrol hører under.
Det danske mindretal var utilfredse med, at Tyskland fortsat holdt fast i grænsekontrol, når det fra Danmarks side var tilladt for familier og ægtefæller at besøge hinanden på tværs af grænsen.