Sender chokbølger til Danmark

Fund i Tyskland af svinepest betyder, at danske landmænd pt. må binde 100-kronesedler i halen på deres grise.

Det omstridte 70 kilometer lange vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse blev indviet i december. Tyskerne var ikke begejstrede, men er siden gået i gang selv med et hegn ved den polske grænse. KLIK VIDERE OG SE GODE RÅD TIL, AT UNDGÅ SYGDOMMEN. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Scanpix
Det omstridte 70 kilometer lange vildsvinehegn ved den dansk-tyske grænse blev indviet i december. Tyskerne var ikke begejstrede, men er siden gået i gang selv med et hegn ved den polske grænse. KLIK VIDERE OG SE GODE RÅD TIL, AT UNDGÅ SYGDOMMEN. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Scanpix
Offentliggjort Sidst opdateret

Den danske svinebranche er gået fra historisk optur til en nu lige så stor nedtur på ingen tid.

– Det er surrealistisk, så hurtigt det er vendt, siger formanden for Danske Svineproducenter Kim Heiselberg.

Efter rekordstor gang i eksporten til især Kina kom først corona. Og nu er det, som alle har frygtet i årevis, en skræmmende realitet: Nabolandet Tyskland har oplevet flere tilfælde af den frygtede afrikanske svinepest.

En svinesygdom, der kan få kolossal økonomisk betydning for Tyskland men også for Danmark.

– Da det første tilfælde for nylig kom i Tyskland tæt på grænsen til Polen, så gav det nærmest en chokeffekt herhjemme. Nu var sygdommen ikke bare langt ovre i Østeuropa, men lige hos vores nærmeste nabo, siger Kim Heiselberg.

Fundet af først et og kort tid efter yderligere fem smittede vildsvin i Tyskland har vendt op og ned på svinemarkedet i Europa.

Store eksportmarkeder som Kina, Japan og Sydkorea har lukket for al import fra Tyskland. Landet er nu tvunget til at afsætte sin store eksportproduktion på over en million ton svinekød årligt internt i Europa.

I galleriet ovenfor kan du se gode råd til, hvordan sygdommen kan undgås.

Prisen styrtdykker

Det har fået priserne til at styrtdykke i EU. I fredags faldt noteringen for danske smågrise til Tyskland med 90 kroner per gris.

Mere end 20 procent af de danske smågrise sendes årligt til Tyskland.

– Så det er voldsomt, når prisen pludselig bliver høvlet ned fra 345 til 255 kroner per gris. For mange producenter dækker det slet ikke deres omkostninger. Dermed binder de lige nu 100-150 kroner i halen på de grise, de sender til Tyskland, siger Kim Heiselberg.

Veterinærdirektør Jens Munk Ebbesen fra Landbrug & Fødevarer øjner trods alt lyspunkter.

Afrikansk svinepest

  • Afrikansk svinepest hedder på engelsk African Swine Fever (ASF), hvilket er den betegnelse, der anvendes i internationale sammenhænge.
  • ​​​​​​Afrikansk svinepest er en smitsom virussygdom​ hos svin (herunder vildsvin). Afrikansk svinepest kan ikke smitte til mennesker, og kontakt med smittede dyr udgør således ikke nogen sundhedsmæssig risiko for mennesker.
  • Fra grisene smittes, til de viser symptomer, går der oftest 5-10 dage. Symptomerne er næsten identiske med de symptomer, man ser ved klassisk svinepest. Dog går der flere dage fra grisene smittes til de viser symptomer end ved klassisk svinepest. Der skal laboratorieundersøgelser til for at skelne de to sygdomme fra hinanden.
  • Ved positive diagnose skal den smittede besætning aflives. Kadaverne bortskaffes enten ved destruktion eller ved nedgravning. Rengøring og desinfektion skal godkendes af Fødevarestyrelsen.
  • Der oprettes 3 kilometer beskyttelseszoner og 10 kilometers overvågningszoner omkring smittede besætninger.
  • Afrikansk svinepest har aldrig været konstateret i Danmark.

Kilde: Fødevarestyrelsen

– Den tyske notering per kilo svinekød faldt i tirsdags med 150 øre og i Danmark med 50 øre. Men torsdag kom der en ny notering fra Danish Crown uden yderligere fald. Så der er tegn på, at markedet er afventende. Meget afhænger af, hvad der sker de kommende uger, siger han.

Powered by Labrador CMS