Selvsikre republikanere i medvind
Millioner af amerikanere går tirsdag til midtvejsvalg. Republikanerne står til flertal i Kongressens to kamre.
Republikanerne har selvtilliden i orden, når millioner af amerikanere tirsdag går til midtvejsvalg i USA. De seneste meningsmålinger viser således, at partiet har trukket fra Demokraterne i flere stater under valgkampens slutspurt.
Valgstederne i de østlige stater er åbnet klokken 12 dansk tid ved valget, hvor de sidste valgsteder lukker i Alaska og Hawaii klokken seks onsdag morgen dansk tid.
Republikanerne får uden tvivl flertal i Repræsentanternes Hus, men i Kongressens andet kammer, Senatet, bliver det anderledes spændende. Her har Demokraterne 55 pladser, mens Republikanerne sidder på kammerets resterende 45 sæder.
Såfremt Republikanerne sikrer sig en fremgang på seks pladser i Senatet ved tirsdagens valg, vil partiet således have magten i begge kamre. Det vil i så fald være første gang siden 2006, at Republikanerne har flertal i Senatet.
– Vi har vinden i ryggen. Jeg tror, at folk er klar til nyt lederskab, siger den republikanske senator i Kentucky Rand Paul til CNN.
I valgkampen har Republikanerne slået på, at en stemme på Demokraterne er en stemme på præsident Barack Obama, der er upopulær i den amerikanske befolkning. Så upopulær, at flere demokratiske kandidater ikke har ønsket et besøg af præsidenten under valgkampen.
Obamas hustru Michelle er til gengæld anderledes interessant. Ifølge Washington Post har førstedamen været velkommen i stater, hvor hendes mand ikke var ønsket.
– Der giver ikke bagslag, når hun er med i din valgkamp, siger Celinda Lake, der er demokratisk partimedarbejder, til avisen.
Michelle Obama er særdeles populær blandt kvinder, afrikanskamerikanere og unge. De er blandt Demokraternes kernevælgere, men for Demokraterne handler det om at få dem ned til valgstederne, da gruppernes valgdeltagelse ikke plejer at være særlig høj.
Ved tirsdagens midtvejsvalg er 36 senatorer, 36 guvernører og samtlige 435 medlemmer af Republikanernes Hus på valg. Samtidig er der over 140 folkeafstemninger, hvor mange handler om legalisering af marihuana.
/ritzau/AFP