Selskab med dansk rute går konkurs
Flyselskabet opfordrer kunder, der har købt billet, til at få betalingen for biletten stoppet.
Det britiske flyselskab Flybmi, der har en rute mellem Esbjerg og Aberdeen i Skotland, er gået konkurs. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse, der i skrivende stund har overtaget hele selskabets hjemmeside.
– Alle flyafgange er blevet aflyst med øjeblikkelig virkning både fra og til Storbritannien og inden for Europa. Flyselskabet har mødt store udfordringer, heriblandt nylige stigninger i omkostninger til brændsel og CO2. Sidstnævnte skyldes EU’s nylige beslutning om at udelukke britiske flyselskaber fra fuld deltagelse i EU’s emissionshandelssystem (handel med CO2-kvoter, red.), skriver Flybmi i pressemeddelelsen.
Ifølge selskabet har usikkerheden omkring den britiske exit fra EU gjort det umuligt at sikre gode kontrakter i Europa.
– Udfordringerne, især dem, der er skabt af brexit, har vist sig at være uoverkommelige, skriver selskabet.
– På den baggrund er det blevet umuligt for selskabets aktionærer at fortsætte deres omfattende finansiering af forretningen, tilføjes det.
Få betalingen afvist
De seneste seks år har Flybmi brugt over 40 millioner pund på investeringer, fremgår det af meddelelsen.
Flybmi opfordrer alle ramte passagerer til at ombooke deres afgange hos andre selskaber. Rejsende med en rejseforsikring bør tjekke, om den dækker.
– Selskabet er ikke i stand til at arrangere eller ombooke nogle fly for dig, skriver Flybmi.
Kunder, der har brugt penge hos Flybmi, opfordres af selskabet til at få betalingen afvist via deres bank eller kortudsteder.
Fløj Euroa rundt
Flyselskabet, der har det fulde navn British Midland Regional Limited, havde fem afgange til og fra Esbjerg Lufthavn hver uge. Flyene har typisk plads til 48 passagerer.
Flybmi opererer 17 fly på ruter til og fra 25 europæiske byer: Aberdeen, Bristol, Brno, City of Derry, Dusseldorf, East Midlands, Esbjerg, Frankfurt, Hamburg, Jonkoping, Karlstad, London Stansted, Lublin, Milan Bergamo, Munich, Newcastle, Norrkoping, Nuremburg, Oslo, Paris Charles de Gaulle, Rostock/Laage, Saarbrucken og Stavanger.
Selskabet har 376 ansatte fordelt i Storbritannien, Tyskland, Sverige og Belgien.
– Det er med et tungt hjerte, at vi kommer med denne uundgåelige udmelding i dag, står der i pressemeddelelsen.
Sådan er flypassagerer stillet i tilfælde af konkurs
Det britiske luftfartsselskab Flybmi indstiller med omgående virkning alle sine flyvninger som følge af en betalingsstandsning.
Det meddelte selskabet lørdag aften.
Flybmi har i en del år blandt andet haft ugentlige afgange fra Esbjerg til den skotske olieby Aberdeen. Men det er slut nu.
Er man så uheldig at have købt en flybillet med selskabet, er der flere muligheder for at få pengene refunderet.
Her kan du læse mere om, hvordan du er stillet.
Hvis konkursen sker, mens du er afsted:
* Har du købt din flybillet direkte hos flyselskabet, er du dækket, hvis flyselskabet går konkurs under din rejse. Det eneste krav er, at billetterne er til flyvninger mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn. Rejsegarantifonden dækker udgifterne til en ny billet på nær en selvrisiko på 1000 kroner.
* Har du købt en pakkerejse dækker Rejsegarantifonden ved konkurs. En pakkerejse skal bestå af mindst to af følgende: Transport, indkvartering eller eksempelvis billeje eller en koncertbillet. Selskabet skal være registreret hos Rejsegarantifonden. * Hvis billetten er købt som del af en sammensat rejse, dækker Rejsegarantifonden i nogle tilfælde. Sammensatte rejser består af mindst to forskellige ydelser, som er købt i forlængelse af hinanden, men betalt hver for sig. Det kan eksempelvis være, at flybilletten er købt hos et selskab, som formidler dig videre til en hoteludbyder. Rejsegarantifonden dækker i dette tilfælde kun for den ydelse, som rejseudbyderen er ansvarlig for og har modtaget betaling for.Hvis konkursen sker, inden du rejser:
* Hvis du har købt flybilletten direkte hos selskabet, skal du altid betale en selvrisiko på 1000 kroner, og Rejsegarantifondens formue er afgørende for, hvor meget du kan få i erstatning. Flybilletten skal være til flyvning mellem en dansk og en udenlandsk lufthavn.
* Har du købt en pakkerejse, er du dækket af Rejsegarantifonden. Hvis ikke du kan få en tilsvarende rejse, erstatter Rejsegarantifonden beløbet for rejsen.
* Hvis du har en sammensat rejse, kan du kun få dækket det løb, som du har betalt for den første ydelse i din rejse. Betalingskort:
* Hvis billetten er betalt med eksempelvis Mastercard eller Maestro, kan banken søge erstatning på dine vegne, hvis flyselskabet går konkurs.
* Banken kan ikke hjælpe, hvis du har betalt med et almindeligt dankort. Men hvis du har betalt med visa-delen af dit VisaDankort, kan du forsøge at få banken til at søge erstatning.
Forsikring:
* En sidste mulighed er at tjekke din rejseforsikring. Det kan være, at den dækker, når flyselskaber går konkurs.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk, Ritzau.
Luftfartsselskabet transporterede sidste år 522.000 passagerer på 29.000 afgange.