Seks gode el-råd: Pas på nallerne og pengene

Foto: LISELOTTE SABROE/Scanpix (Arkivfoto)
Offentliggjort Sidst opdateret

Det kan både være dyrt og decideret farligt at begynde at rode med elektricitet i dit hjem. Især hvis du ikke har helt styr på reglerne.

Det kan være en dyr fornøjelse at have en elektriker på besøg. Derfor vælger mange måske selv at ordne de hjemlige elinstallationer.

Men det kan være en farlig vej at gå.

– Der er mange, der lige vil gøre det selv for at spare pengene. Desværre er det bare ikke alle, der har styr på sikkerhedsrisikoen, og så kan det sagtens blive meget dyrere i sidste ende, siger Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos energiselskabet NRGi.

Du kan kortslutte elektriske installationer

Hvis privatpersoner ikke har styr på tingene, så kan de kortslutte de elektriske installationer, ødelægge vaskemaskine og andre apparater i hjemmet.

– Du kan hurtigt starte en brand, hvis din kortslutning slår gnister. Det kan også give hjerteflimmer, hvis du selv får strømmen igennem dig, advarer Benny Hebsgaard.

Hold dig fra højspænding

Grundreglen for de elektriske installationer er, at jo stærkere strømmen er, des større er risikoen ved at arbejde med det.

Du skal altså helt holde dig fra højspænding og i stedet ringe til en professionel, der ved, hvad han har med at gøre.

– Vi siger ikke, at folk ikke må klare småting i hjemmet som eksempelvis at trække ledninger til lamper. Men der er stor forskel på, om man blot udskifter ting, eller om man installerer nyt, for så er der stor risiko for fejl og kortslutninger, lyder det fra Mads Risgaard Knudsen, teknisk konsulent hos erhvervsorganisationen TEKNIQ, der er talerør for næsten 3000 installationsvirksomheder.

– Det er bare vigtigt at understrege, at elinstallatører og elektrikere har været igennem flere års uddannelse og lære. Derfor ved fagfolk væsentlige ting, som helt almindelige privatpersoner hurtigt kan overse, siger Mads Risgaard Knudsen.

Desuden er det langt fra alle danskere, der er klar over, at de faktisk er ansvarlige for, at deres HFI/HPFI-relæ virker, som det skal.

Det anbefales at kontrollere HFI/HPFI-relæet i hjemmet mindst to gange om året. Til gengæld er det ulovligt selv at begynde at rode med installationer i relæet, da det er forbundet med livsfare.

Seks gode råd, før du giver dig i kast med el i hjemmet

1) Tænd lyset i det rum, du skal udføre installationer i.

2) Afbryd strømmen i den gruppe, som rummet tilhører på målertavlen.

3) Konstaterer, at lyset nu er slukket i det pågældende værelse. Ergo har du slukket for strømmen.

4) Sæt en seddel eller et mærke på den slukkede afbryder i tavlen og fjern eventuelle sikringer. Sådan undgår du, at andre tænder for strømmen, mens du selv har fingrene i risikozonen.

5) Som en sidste sikkerhedsforanstaltning – så du kan være fuldkommen sikker på, at strømmen er afbrudt – bør du foretage en spændingstest med en spændingstester eller med en polsøger.

6) Du må aldrig selv begynde at rode med faste installationer i dit hjem, hvis de har en højere spænding end 250 volt.

Kilde: Benny Hebsgaard, NRGi.

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS