Se videoen: Sådan undgår du skader på skiferien
Vil du have det maksimale ud af din skitur, skal du forberede kroppen, inden du kaster dig ned ad pisterne. Her er fysioterapeut Christian Rosenbergs gode råd til at få mere sjov og forebygge skader på skiferien.
Ud af de omkring 500.000 danskere, der hvert år drager mod tyndere luftlag, stejle pister og sneklædte bjergtinder, vender næsten 6.000 tilbage fra skiferien med skader.
Mange af disse skader kan mildnes eller helt undgås ved at forbedre kroppens fysiske formåen inden afrejse. Samtidig kan skiturister få en sjovere ferie med op til 20 procent mere skiløb, hvis de er i god form.
Fysioterapeut ved Aleris-Hamlet Hospitaler, Christian Rosenberg, hjælper hvert år hundredvis af patienter, der er kommet galt af sted på skiferien.
– Langt de fleste skader sker, når skiløberne er udmattede. Det er derfor enormt vigtigt at være i god fysisk form, så man bliver mere udholdende. Stærke muskler beskytter samtidig leddene under et styrt, så jo stærkere du er, jo mindre er risikoen for skader på knæ og skulder, fortæller han.
Fysioterapeuten anbefaler derfor 20 minutters styrketræning hver anden dag samt træning af balance og udholdenhed for at sikre sig mod at slutte skiferien på en båre. Regelmæssig konditionstræning som løb, cykling eller roning er derfor også effektivt op til en skiferie. Begynd gerne tre måneder inden afgang.
Få styr på udstyret
Når fysikken er på plads, og de uformelige lårmuskler er forvandlet til stålhårde maratonmaskiner, er det tid til at kigge på udstyret. For stramt indstillede skibindinger er nemlig den hyppigste årsag til knæskader hos skiløbere.
Det kan derfor være en god ide at få professionel hjælp til at indstille bindingerne, så skiene falder af ved styrt.
– Det er bedre at miste en ski end at få overrevet sit korsbånd. Det er derfor meget vigtigt, at bindingerne er indstillet korrekt, så skiene bliver på, når du løber på ski, men falder af hver gang du styrter. Derudover er stropperne på skistavene ofte skyld i skader på tommelfingre, håndled og skuldre. Hvis skistaven sidder fast i sneen, kan den i værste fald vriste en skulder af led. Drop derfor stropperne, eller brug skistave med selvudløserstropper, opfordrer Christian Rosenberg.
Langt de fleste skader er selvforskyldte, og med den rette adfærd på de ofte overfyldte pister kan skiløbere skåne sig selv for mange uheld.
– Der sker rigtig mange sammenstødsulykker på grund af uopmærksomhed. Særligt er de mandlige skiløbere slemme til at overvurdere egne evner, og i takt med at skiaktiviteterne bliver mere akrobatiske, ser vi flere alvorlige skader i hoved og ryg, fortæller Christian Rosenberg.
Hvis uheldet alligevel er ude, er det en god ide at have en plasticpose med i lommen. Fyld den med sne og brug posen til at nedkøle skaden. Hav altid det blå sygesikringskort med dig – så er du dækket som de lokale.
Se videoen øverst i artiklen, hvor Christian Rosenberg viser træningsøvelser…