Se listen: 10 tegn du aldrig må ignorere
Der er en række symptomer på diabetes type 2, du ikke bør sidde overhørigt.
Diabetes type 2 er en sygdom, rigtig mange danskere kæmper med.
Faktisk har antallet, der kæmper med sygdommen været stødt stigende de sidste 20 år.
Omkring 4,5 procent af danskerne havde således type 2-diabetes i 2017. Det svarer til cirka 256.000 mennesker, skriver Ritzau.
Det er en stor stigning fra 1995, hvor kun 1,2 procent af befolkningen havde denne type diabetes.
At der er kommet flere personer med type 2-diabetes kan skyldes to ting, siger Marit Eika Jørgensen, som er professor, overlæge og forskningsleder på SDCC, til Ritzau.
– Vi må regne med, at mange kendte ændringer i vores livsstil har betydet meget. Vi bliver mindre fysisk aktive, og flere udvikler overvægt.
– Men det skyldes også, at befolkningen bliver ældre og flere, fordi vi har de her store krigsårgange, siger hun.
Det amerikanske magasin, The Healthy, har samlet en liste med 10 symptomer, der kan være tidlige tegn på, at du er ved at udvikle diabetes type 2 – og som du derfor bør tage alvorligt.
Du kan se listen i galleriet ovenfor.
Noom-diæt kan hjælpe
Uanset om du har forstadie eller diagnosen diabetes, så kan diæten ved navn Noom være god for dig, som Newsbreak.dk tidligere har beskrevet.
For diabetikere kan den give et overblik over, hvilke fødevarer der er bedst at indtage, så det til sidst ender i vægttab og formentlig færre gener ved sygdommen.
Mens det for personer i forstadie også kan resultere i et vægttab så stort, at de ikke er risiko for at få diabetes alligevel.
Forskel på type 1-diabetes og type 2-diabetes
Type 1-diabetes:
- Ved type 1-diabetes er produktionen af insulin stærkt nedsat eller ophævet.
- 0,5 procent af den danske befolkning havde denne type diabetes i 2017.
- Det svarer til cirka 28.000 personer.
- Type 1-diabetes kan opstå i alle aldre, men forekommer hyppigst hos børn og unge.
- Tallet har ikke ændret sig fra 1995 til i dag, men det dækker over en vedvarende lille stigning i antallet af nye tilfælde blandt børn og unge på cirka to procent. Der er omvendt et lille fald i antallet af nye tilfælde blandt danskere over 30 år.
- Patienter med type 1-diabetes behandles med indsprøjtning af insulin under huden op til 4-5 gange daglig for at forsøge at efterligne den normale udskillelse af insulin.
Type 2-diabetes:
- Ved type 2-diabetes er følsomheden for insulins påvirkning på cellerne nedsat, og insulinproduktionen er utilstrækkelig.
- Tidligere blev type 2-diabetes kaldt “aldersdiabetes” eller “gammelmandssukkersyge”. Begge dele er misvisende, da sygdommen kan forekomme i alle voksenaldersgrupper og hos begge køn.
- 4,5 procent af den danske befolkning havde denne type diabetes i 2017.
- Det svarer til cirka 256.000 personer.
- Tallet har været stærkt stigende siden 1995, hvor kun 1,2 procent af befolkningen havde type 2-diabetes.
- Da det primære problem ved type 2-diabetes er nedsat følsomhed for insulin på grund af overvægt, behandles det i første omgang med vægtreduktion og fysisk aktivitet. Der kan suppleres med insulinbehandling.
Kilder: Steno Diabetes Center Copenhagen, Lex.dk.
Du kan læse mere om noom i denne artikel: