Se kortet: Så hårdt er dit område ramt
Et opdateret kort giver et mere præcist billede af, hvor blødt eller hårdt vand der kommer ud af vandhanerne rundt om i landet
Elkedlen kalker til, og vaskemaskinen kræver ekstra sæbe for at gøre tøjet rent. Hårdt vand i hanen er en hverdagsudfordring, der fylder for danskerne.
Det kan man mærke hos De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS.
Mange opkald
- Vi får mange opkald, hvor folk spørger om drikkevandets hårdhed. Der er stor interesse for det, fortæller forsker i miljøkemi hos GEUS Denitza Voutchkova.
Hun har været med til at lave et nyt kort over drikkevandets hårdhed i Danmark, hvor du kan orientere dig om, hvordan det ser ud lige netop der, hvor du bor.
Nye data
- Det nye kort erstatter et gammelt kort. Det gamle kort var baseret på data fra 2010, mens det nye kort er opdateret med data fra 2023. Den anden forskel er, at vi præsenterer data på en anden geografisk måde end før, fortæller Denitza Voutchkova.
I stedet for at opgøre vandets hårdhed ud fra kommunegrænser har GEUS denne gang lavet kortet, så det viser drikkevandets hårdhed i vandværkernes forsyningsområder. Nogle vandværker leverer nemlig vand til områder, der ligger uden for den kommune, som vandværket ligger i.
Mere præcist
- Kortet er derfor mere præcist nu, end det var før, fordi det er opdateret med nyeste data og er mere præcist geografisk, siger Denitza Voutchkova.
Zoomer du helt ind på en adresse, kan du dog ikke regne med, at kortet er fuldstændig nøjagtigt på, hvor hårdt vandet er. Det skyldes, at huse i samme område godt kan få vand fra forskellige vandværker og forskellige boringer.
Kontakt forsyning
- Hvis man gerne vil vide, helt præcist hvor hårdt ens vand er, skal man derfor kontakte sin lokale vandforsyning, lyder rådet fra Denitza Voutchkova.
Hårdheden af drikkevandet er et udtryk for, hvor meget calcium og magnesium vandet indeholder.
Mere energi
Et højt indhold af disse grundstoffer skaber ikke kun udfordringer som kalkplamager på fliserne i brusekabinen. Det koster også på pengepungen.
- Der bruges 30 procent mere energi i områder, hvor der er meget kalk, kontra de steder, hvor der er lidt kalk i vandet, siger ekspert i huseftersyn hos Videncentret Bolius Tine Sode.
Bruger mere energi
Når der sætter sig kalk på varmelegemerne, skal hjemmets maskiner bruge mere energi på at varme vandet op. Det gælder alt fra elkedlen og kaffemaskinen til de hårde hvidevarer og husets varmtvandsbeholder.
- Det betyder, at deres levetid ikke bliver helt så lang som i områder med blødt vand, siger Tine Sode og råder til, at du jævnligt afkalker maskinerne for at undgå, at de kalker fuldstændig til.
Udskift alle
Noget, du ikke kan gøre ret meget ved, er de kalkbelægninger, der med tiden sætter sig indvendigt på husets vandrør - medmindre du alligevel er i gang med en gennemgribende renovering af huset.
- Beslutter man at udskifte rørene, skal man dog sørge for at udskifte dem alle sammen, ellers får du forskellige dimensioner på rørene, og det kan give en masse bøvl med, hvordan vandet løber rundt i dem.
Nye problemer
Flere vandværker i områder med hårdt vand arbejder med at blødgøre vandet. Samtidig er det muligt for private at få installeret filtre og såkaldte blødtvandsanlæg. Her skal du dog være forberedt på, at sådan et anlæg kan skabe nye problemer.
- Afkalkes rørene, risikerer man, at utætheder kommer frem, fordi kalken jo også har en beskyttende effekt, siger Tine Sode.
Må ikke pille ved det
Samtidig understreger hun, at du skal hyre en fagperson til at installere et blødtvandsanlæg.
- Man må ikke selv pille ved drikkevandet i Danmark overhovedet. Man skal have folk ud, som ved, hvad de har med at gøre, og som har autorisation til det.